ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Απελπισία στους ελαιοπαραγωγούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. |























 Απελπισία, απόγνωση, κατάθλιψη. Τα μισά ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν καν. Και εκείνοι που το έκαναν, μπήκαν στη διαδικασία μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς πελάτες τους, ξέροντας ότι δεν θα καλύψουν το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων.

 «Με σακούλες από το σούπερ μάρκετ έρχονται οι άνθρωποι και μας φέρνουν ελιές, για να πάρουν δυο κιλά λάδι. Σήμερα ήρθε παραγωγός με 20 κιλά ελιές… από 150 δέντρα. Αυτά είναι…». Έτσι μας περιγράφει την κατάσταση γνωστός στο χώρο επιχειρηματίας, που τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή δεν προλάβαινε να ξεφορτώνει τόνους ελιών…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι απασχολούσε περί τους δέκα εργάτες, ενώ φέτος δεν χρειάστηκε κανέναν. Ο ίδιος δηλώνει ότι στη λαδολιά, η παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Ανάλογη η εικόνα και στους εμπόρους. Τα φορτωμένα με δεκάδες τελάρα αυτοκίνητα που συνωστίζονταν για να πάρουν σειρά να ζυγίσουν, …δεν υπάρχουν. Λίγα πράγματα φέτος. Παραγωγοί που επί δυο και πλέον μήνες πήγαιναν σχεδόν καθημερινά, όταν το επέτρεπε ο καιρός δηλαδή, με εκατοντάδες κιλά, φέτος ζυγίζουν μια, το πολύ δυο φορές. «Καταστροφή», είναι η λέξη που ακούσαμε όπου κι αν απευθυνθήκαμε. «Μας έπαιρνε μεσάνυχτα να ζυγίζουμε και τώρα καθόμαστε και περιμένουμε αν θα έρθει κανένας με δυο τελάρα… Άδεια είναι η αποθήκη», σημειώνει ένας απ’ τους πιο παλιούς εμπόρους .

Η απώλεια εισοδημάτων υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα λείψουν μόνο απ’ τους παραγωγούς, τους ελεοτριβείς και τους εμπόρους… Θα λείψουν απ’ όλους μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ