ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:36:00 π.μ. |
 Με αφορμή κάποιο άρθρο, που αφορά στην εφαρμογή του νόμου για κατάργηση της Κυριακής αργίας, αλλά και συνολικά τα αστικά και κυβερνητικά ιδεολογήματα που ακούγονται, θέλουμε να αποκαλύψουμε με ποια επιχειρήματα προωθούν άλλον έναν αντιδραστικό και αντιλαϊκό νόμο.
Αναφέρονται, ότι ανοίγοντας τα καταστήματα της Κυριακές θα τονωθεί η αγορά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αθήνα: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου, μέσα σε ένα χρόνο, από το Μάρτη του 2011 μέχρι το Μάρτη του 2012, τα «λουκέτα» στις εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου αυξήθηκαν κατά 27%.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μικρά εμπορικά καταστήματα, δεν «σχόλασαν» επειδή έως τώρα ήταν κλειστά τις Κυριακές. Έκλεισαν επειδή δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο κέντρο και στα προάστια και συγκεντρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου. Αυτό θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά, αν περάσει η κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Αναφέρονται, ότι τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Αυτό που δεν λένε, είναι ότι η εμπειρία από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αρνητική για τους μικρούς της αγοράς, σε όποια χώρα κι αν εφαρμόστηκε. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα οποία: Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα. Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών, γεγονός που αναγκάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους να δουλεύουν πολύ περισσότερο), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα, κυρίως τροφίμων, δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης. Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.

Αναφέρονται, ότι το μέτρο της κατάργησης της Κυριακής αργίας θα δώσει ανάσα στα μικρά καταστήματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κλάδο των καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών Super Market. Σύμφωνα με στοιχεία το 2010 οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες («Carrefour», «Lidl», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» και «Βερόπουλος») είχαν αθροιστικό κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 60% της εγχώριας αγοράς. Εννοείται ότι την τριετία της κρίσης που μεσολάβησε, το μερτικό τους στον τζίρο μεγάλωσε κι άλλο. Αντίστροφη είναι η πορεία των μικρών του εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP.

Αναφέρονται, ότι υπάρχει κόσμος, που δεν προλαβαίνει να ψωνίσει όλη τη βδομάδα και η Κυριακή τον διευκολύνει. Καταρχήν, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν έξι μέρες τη βδομάδα, να σκεφτούν πόσο ανατρέπεται η δική τους ζωή και τι θα σημάνει για την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική ζωή ενός εμποροϋπάλληλου η δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα. Δεύτερον, αν η κατάργηση της Κυριακής αργίας περάσει στο Εμπόριο, είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, π.χ., στις τράπεζες, ή στο Δημόσιο. Τρίτο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στρώνει το έδαφος για παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που αργά ή γρήγορα θα περάσει και σε ακόμα περισσότερους κλάδους. Όσο για την αύξηση της απασχόλησης, εκτός του ότι δεν προκύπτει από πουθενά, τη δουλειά της εφταήμερης εργάσιμης βδομάδας δεν πρόκειται να τη βγάζουν περισσότεροι εργαζόμενοι. Θα τη βγάζουν οι ίδιοι, με κανονικό ξεπάτωμα και με μισθούς σαν αυτούς που συνυπογράφουν οι μεγαλέμποροι με τους εργατοπατέρες του κλάδου.

Αναφέρονται, ότι η περίοδος που διανύουμε απαιτεί προσαρμογή και πολλαπλάσια προσπάθεια και δουλειά από όλους μας!!!!!

Την κρίση δεν τη δημιούργησαν ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι φτωχοί αγρότες, ούτε οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Την δημιούργησαν οι πολυεθνικές και το κεφάλαιο, που μια ζωή παλεύουν να αυγατίσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο και την υπεραξία που η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της παράγουν. Αυτοί δηλαδή ακριβώς, που το άρθρο, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, μας καλούν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, προσαρμοζόμενοι στην κατάσταση!

Η εποχή απαιτεί επαγρύπνηση και κλιμάκωση της πάλης. Κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση. Συμπαρατασσόμαστε όλοι με τα ταξικά σωματεία και καταργούμε στην πράξη τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, βάζουμε πλάτη για να μην περάσουν οι επόμενοι και όχι για το αντίθετο.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Το αντιμονοπωλιακό κίνημα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - μικρών εμπόρων, η ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με το εργατικό ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα αντιπαλέψουμε με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας το μέτρο που έχει σκοπό να επιταχύνει τη μονοπώληση της αγοράς, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και τον αφανισμό των μικρών καταστημάτων.

Στην κρίση απαντάμε με αντεπίθεση-οργάνωση-ρήξη-ανατροπή!!!


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Π.Α.ΜΕ. - Π.Α.Σ.ΕΒΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ