ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η επιχείρηση Γ.Ν.Φραγκίστας Α.Ε. ο πρώτος εξαγωγέας εσπεριδοειδών στο Μητρώο Εμπόρων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:46:00 π.μ. |























 Από το Ναύπλιο τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών, με την ένταξη επιχείρησης εσπεριδοειδών και καρπουζιών από την περιοχή Μπολάτι, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων που θέτει η σχετική ΚΥΑ, που έχει υπογραφεί από τον Μάιο του 2013. Συγκεκριμένα, το πράσινο φως έδωσε η αρμόδια Διεύθυνση Μεταποίησης φυτικής παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, εγκρίνοντας την αίτηση υπαγωγής στο Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων της επιχείρησης Γ.Ν.Φραγκίστας ΑΕ στο Μπολάτι Ναυπλίου για τις γραμμές παραγωγής εσπεριδοειδών και καρπουζιών για τρία χρόνια, από 18/11/2013 μέχρι και 17/11/2016.

Με την απόφασή αυτή, όπως είναι γνωστό, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο μητρώο εγκεκριμένων εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΚΥΑ, για την υπαγωγή στο καθεστώς του εγκεκριμένου εμπόρου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αρχικά να είναι εγγεγραμμένοι στη «Βάση δεδομένων των συναλλασσόμενων».

Οι έμποροι θα χρειαστεί να διαθέτουν ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο τυποποιητήριο – συσκευαστήριο, το οποίο να έχει άδεια λειτουργίας και να διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και κατάλληλες ψυκτικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τα είδη των οπωροκηπευτικών, για τα οποία απαιτούνται.

Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η απασχόληση γεωπόνου του κλάδου ΠΕ Γεωπονικού η τεχνολόγο γεωπονίας του κλάδου ΤΕ Γεωπονικού, ως υπεύθυνου ποιοτικού ελέγχου, όπως επίσης να υπάρχει και πιστοποίηση κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων, βασισμένα στις αρχές του συστήματος ΗΑCCP.

Σημαντική, τέλος, προϋπόθεση αποτελεί και η κατάταξη του εμπόρου στην κατηγορία του χαμηλότερου κινδύνου, όπως προκύπτει από το σύστημα ανάλυσης κινδύνου. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η ύπαρξη μητρώου θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάδειξης των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, καθώς η οργάνωση των παραγωγών – εμπόρων θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ελέγχου και κατ’ επέκταση στη θωράκιση του κλάδου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του κλάδου για την εφαρμογή και στη χώρα μας του θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών, όπως προβλέπεται στην ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών με τον Καν. 543/2011, σύμφωνα με τον Incofruit Hellas.

Ήδη μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ αριθ αριθ 2533/63997/29.5.2013 των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης , που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1380/Β/6.6.201, και την έκδοση και κοινοποίηση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων με τις λεπτομέρειες υλοποίησής του θεσμού εκδόθηκε η πρώτη αριθ 5346/140884/18.11.2013 «Απόφαση έγκρισης υπαγωγής στο μητρώο εγκεκριμένων εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών».

Ο Incofruit – Hellas καλεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις νωπών οπωροκηπευτικών -μέλη του- που πληρούν τις αναφερόμενες στη σχετική ΚΥΑ προϋποθέσεις, να υποβάλουν σχετικό αίτημα προκειμένου να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου θεσμού .

Βρείτε εδώ τη σχετική ΚΥΑ για την έγκριση εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών.doc
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ