ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρώνει το Γάλα του Μοριά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:53:00 π.μ. |
 Με πρωταρχικό στόχο την αυτονομία από τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος η οικογένεια Αντωνάκου μαζί με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής της Αργολίδας δημιούργησαν πριν δυόμιση χρόνια το Συνεταιρισμό Αγεδαλοτρόφων Αργολίδας, ο οποίος ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες, το φρέσκο «Γάλα του Μοριά».
Το γάλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε 500 σημεία πώλησης: φούρνους, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, μαγαζιά πώλησης παραδοσιακών προϊόντων κ.α. στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, ενώ αναμένεται η διάθεσή του και στη Μεσσηνία. Εκτός από φρέσκο γάλα, από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αργολίδας διατίθενται στην αγορά κρέμες, ρυζόγαλο, κρέμα σοκολάτα και σοκολατούχο γάλα.
Ο συνεταιρισμός αποτελείται από επτά μέλη, από 19 έως 55 ετών και τρεις κτηνοτροφικές μονάδες, δύο από τις οποίες ανήκουν σε τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφους, ενώ μία ανήκει σε δεύτερης γενιάς. Αν και πρώιμος συνεταιρισμός, διαθέτει συνολικά 300 γαλακτοπαραγωγικά ζώα και διανέμει 80 τόνους γάλα το μήνα. Όπως δήλωσε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λευτέρης Αντωνάκος, «τις χονδροειδείς ζωοτροφές (τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμες) τις παράγουμε οι ίδιοι στην Αργολίδα και την Αρκαδία και οι καρποί είναι ελληνικοί και μη μεταλλαγμένοι».

«Προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τη διαφορά του φρέσκου γάλακτος με το μακράς διαρκείας, στο οποίο έχουν στραφεί οι μεγάλες βιομηχανίες και ο κόσμος φαίνεται πολύ ευχαριστημένος», πρόσθεσε ο κ. Αντωνάκος. Το γάλα είναι πράγματι φρέσκο, καθώς, σύμφωνα με το Συνεταιρισμό, το πρωί αρμέγεται και την επομένη διακινείται, σε αντίθεση με το γάλα μίας μέσης βιομηχανίας γάλακτος πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο διακινείται 5 μέρες μετά το άρμεγμα και αυτό των πολυεθνικών, για τη συλλογή του οποίου χρειάζονται 3 μέρες. Επιπλέον, το «Γάλα του Μοριά» υφίσταται την πιο ήπια επεξεργασία διατηρώντας τα θρεπτικά του συστατικά. Ο Συνεταιρισμός παράγει, επίσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το «Γάλα του Μοριά».
Παραγωγή στον τόπο της

Στόχος του Συνεταιρισμού είναι «να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις εδώ ώστε να παράγουμε το προϊόν στον τόπο μας, γιατί τώρα παράγεται στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, 120 χιλ. από την περιοχή, να μπουν και άλλες μονάδες κτηνοτρόφων στο Συνεταιρισμό και να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα και στην Αθήνα», μας είπε ο κ. Αντωνάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, η προσπάθεια αυτή είναι πολύ καλύτερη από το να κάθονται οι αγελαδοτρόφοι άπραγοι και να περιμένουν τις βιομηχανίες να καθορίσουν την τιμή των προϊόντων τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κανένα λόγο σχετικά με την τιμή πώλησης του παραγόμενου από αυτούς προϊόντος. «Σε κανένα άλλο κράτος δε γίνεται να παράγεις ένα προϊόν και να καθορίζουν αποκλειστικά άλλοι την τιμή» κατέληξε ο Λ. Αντωνάκος.

Της Μαρίας Κρόκου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ