ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:09:00 μ.μ. |
 Στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο, μια περιοχή που... λατρεύει να επισκέπτεται ο Εγκέλαδος, εκδηλώθηκε χθες το πρωί η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ που προκάλεσε αναστάτωση στην Κόρινθο, τη Βοιωτία και την Αττική. Πρόκειται για μία από τις πιο σεισμογενείς ζώνες της χώρας και μία από τις πιο «επικίνδυνες» σεισμικά για το Λεκανοπέδιο, κάτι που είχε φανεί και το 1981, όταν στο σημείο εκδηλώθηκε ακολουθία ισχυρών σεισμών με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους.

Παρ' όλ' αυτά, η υψηλή σεισμικότητα της περιοχής κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για ένα «φυσιολογικό προς το παρόν» φαινόμενο και για έναν ασθενή σεισμό σε μια ζώνη που παράγει υψηλά μεγέθη.

Επισημαίνουν, όμως, ότι λόγω του έντονου σεισμικού παρελθόντος της περιοχής και του σμήνους σεισμών που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου τρεις μήνες απαιτείται επιφυλακή και προσεκτική παρακολούθηση του φαινομένου.

Υποθαλάσσιο το επίκεντρο

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν υποθαλάσσιο. Οπως λέει το «Εθνος» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «πριν από περίπου τρεις μήνες είχε παρατηρηθεί στην περιοχή έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία εμφανίστηκε με τη μορφή σμήνους σεισμών μεγέθους μέχρι 3,5 Ρίχτερ. Ακολούθησε σεισμική ηρεμία για χρονικό διάστημα ενός έως δύο μηνών και χθες εκδηλώθηκε η δόνηση των 4,3 Ρίχτερ.

Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο ξεφεύγει από το φυσιολογικό, όμως απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, λόγω του σμήνους αλλά και του σεισμικού παρελθόντος της περιοχής. Στην παρούσα φάση εξετάζουμε αν η χθεσινή δόνηση έχει σχέση με το σμήνος που προηγήθηκε».

Οι ειδικοί αναμένουν την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να μπορέσουν να διατυπώσουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ ήταν μεμονωμένος, δηλαδή δεν συνοδεύτηκε τις πρώτες ώρες της εκδήλωσής του από άλλες δονήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη στα χέρια τους αρκετό υλικό προς διερεύνηση.

ΣΤΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ
Ψάχνουν το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό


Στην αναζήτηση του ρήγματος που προκάλεσε τη χθεσινή δόνηση των 4,3 Ρίχτερ στον κορινθιακό κόλπο έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες. Το εστιακό βάθος του σεισμού -το οποίο εκτιμάται στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης- και το γεγονός ότι η περιοχή φιλοξενεί ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα ρηγμάτων, τα οποία μπερδεύονται μεταξύ τους, δεν έχουν καταστήσει ακόμη σαφή την ταυτότητά του.

Οι σεισμολόγοι εικάζουν ότι η δόνηση ενδέχεται να προέρχεται από το ρήγμα του Καπαρελίου, το οποίο είχε επίσης ενεργοποιηθεί το 1981 δίνοντας σεισμό 6,4 Ρίχτερ, όμως τονίζουν ότι το εν λόγω ρήγμα, σύμφωνα με παλαιοσεισμολογικές έρευνες, παράγει μεγάλους σεισμούς με περιοδικότητα εκατονταετηρίδων.

«Το πιθανότερο είναι ο σεισμός να προέρχεται από κάποιο μικρό δυναμικό ρήγμα από τα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή», λέει ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προσθέτοντας πως «το Καπαρέλι δεν μας προβληματίζει γιατί δίνει μεγάλους σεισμούς κάθε 600 χρόνια. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν σεισμό φυσιολογικό για τον ανατολικό κορινθιακό κόλπο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνει ότι «ο σεισμός σημειώθηκε σε έναν κομβικό χώρο για το ελληνικό τόξο, όπου παρατηρείται ένα πολύπλοκο υποθαλάσσιο συνονθύλευμα ρηγμάτων», Παρ' όλ' αυτά, θεωρεί «ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη δόνηση, φυσιολογική για την περιοχή, χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ