ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Το Τελωνείο ως κορωνίδα στην πολιτιστική αναγέννηση του Ναυπλίου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:22:00 μ.μ. |





















Άρθρο του
Γιάννη Γκιόλα
Δημοτικού Συμβούλου, 
επικεφαλής της
ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Διαβάζοντας σήμερα (χθες) στις εφημερίδες την είδηση για τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, που συμπίπτει με τη σημερινή πανηγυρική πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, εντυπωσιάστηκα και ζήλεψα πολύ.


Όπως αναφέρουν οι ειδήσεις, το Μέγαρο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο πολιτισμού της Πελοποννήσου, αφού διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες σκηνές ελληνικού θεάτρου, που μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 700 θεατές. Πέραν της κεντρικής αίθουσας διαθέτει μεγάλη αίθουσα δοκιμών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διενέργεια παράλληλων εκδηλώσεων.

Απ’ όσο γνωρίζω και η Ερμούπολη διαθέτει, επίσης, ένα μικρό κομψοτέχνημα, τo Θέατρο « ΑΠΟΛΛΩΝ». Τέλος πολλές ακόμη πόλεις της πατρίδας μας, με «βαρειά» ιστορία, όπως η Πάτρα, τα Γιάννενα, η Καβάλα ,Η Βέροια ,κ.ά. διαθέτουν κτίρια (εξ υπαρχής προορισμένα για το σκοπό αυτό ή μετασκευασμένα) – αίθουσες τέχνης και πολιτισμού.

Άραγε το Ναύπλιο, η πόλη μας, με όνομα βαρύ στην ιστορία, δεν δικαιούται ένα παρόμοιο χώρο;

Από καλή συγκύρια , προέκυψε η εκ των πραγμάτων, ανατροπή του σκοπού της διαρρύθμισης του παλαιού Τελωνείου στην παραλία της πόλης μας, ως Μουσείου Τελωνείων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όπως είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το Δημοτικό μας Συμβούλιο, πριν από μερικούς μήνες.

Έρχομαι αμέσως στο ζουμί, την ιδέα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο το λαμπρό και καλαίσθητο αυτό κτίριο και παράλληλα θα προσδώσει στο Δήμο μας την αίγλη που αξίζει και δικαιούται ως πόλη της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Το Τελωνείο μπορεί να μετασκευαστεί σε μία μικρή και περικαλλή αίθουσα Μουσικής, που κυρίως θα φιλοξενεί τις περισσότερες εκδηλώσεις του ετήσιου Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της πόλης μας (ήδη πραγματοποίησε την 22η διοργάνωσή του), συγχρόνως, βέβαια, θα μπορεί να φιλοξενεί όπερες και συναυλίες, παραστάσεις χορού, συνέδρια κ.ά.

Την αξία και την προβολή που θα τύχει ο Δήμος Ναυπλιέων από την κατασκευή ενός τόσο λαμπρού έργου, νομίζω ότι δεν χρειάζεται εγώ να την εξάρω, είναι αυταπόδεικτη.

Η πόλη και όλος ο Δήμος μας αναβαθμίζονται πολιτιστικά, αφού μπορεί, με προϋποθέσεις να καθιερωθεί ως πανελλήνιο και διεθνές σημείο αναφοράς για την κλασσική Μουσική.

Οπωσδήποτε και η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για τη φιλοξενία μικρών συνεδρίων, τα μέγιστα θα ωφελήσει το Δήμο μας σε πολλούς τομείς.

Νομίζω ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει ως Ναυπλιείς να το τολμήσουμε, βάζοντας τον πήχη ψηλότερα, εκεί που αρμόζει στο ύφος, τη φυσιογνωμία και την ιστορία της πόλης.

Παλαιότερα και με το πρόγραμμά μας ως παράταξη (ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) είχαμε υποδείξει τη λειτουργία του Τελωνείου ως Μουσείου της εξέλιξης του λιμένα της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η δημοτική αρχή επέλεξε την ίδρυση Μουσείου Τελωνείων, που όμως ανακαλείται λόγω έλλειψης εκθεμάτων, που θα μας παραχωρούνταν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013, το θέμα του Τελωνείου επανέρχεται στο προσκήνιο με τη συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Νομίζω, πως χωρίς να διαπνέεται από διάθεση κούφιας έπαρσης μεγαλομανίας ή ψευδοεγωϊσμού η ιδέα για την κατασκευή του Μικρού Μεγάρου Κλασσικής Μουσικής στην πόλη μας, θα πρέπει να τύχει της γενικής υποστήριξης και να αποτελέσει το ορόσημο για την Πολιτιστική Αναγέννηση του Ναυπλίου.

Ναύπλιο, 18 Ιουλίου 2013

Γιάννης Γκιόλας
Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της
ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ