ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Γιορτή σκόρδου στα Λιθοβούνια Αρκαδίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:01:00 π.μ. |
Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν προϊόντα των Λιθοβουνίων και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Στο χωριό, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται εδώ και 16 χρόνια η γιορτή του σκόρδου.Την γιορτή αυτή οραματίστηκε και υλοποίησε ο αείμνηστος πρόεδρος της τότε κοινότητος Λιθοβουνίων Γεώργιος Παρασκευόπουλος και σήμερα οι νέοι του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίων συνεχίζουν να την υλοποιούν σαν άξιοι συνεχιστές του έργου του αειμνήστου.

Σκοπός της γιορτής είναι:

-Aναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως του τοπικού προϊόντος
-Στήριξη-Διαφήμιση-Προβολή του προϊόντος
-Αναζήτηση σύγχρονων τρόπων διάθεσης
-Αξιοποίηση και προώθηση της ανώτερης ποιότητας του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής γίνονται δημοτικοί χοροί με συνοδεία οργάνων, προσφέρεται στους παρευρισκόμενους πιάτο με σκορδαλιά και διοργανώνεται διαγωνισμός της καλύτερης πλεξούδας σκόρδων.

Kάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της γιορτής λαμβάνει χώρα ο διαγωνισμός καλύτερου σκόρδου. Οι παραγωγοί που θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό κάθε χρόνο φτιάχνουν μια πλεξούδα με σκόρδα και την προσκομίζουν στην επιτροπή η οποία θα αποφανθεί για τα καλύτερα σκόρδα.

Τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή είναι:

-Γεωπόνοι του Δήμου Τρίπολης
-Γεωπόνοι της Αγροτικής Ένωσης
-Γεωπόνοι του Ε.Λ.Γ.Α.
-Παραγωγοί.

Μερικά απ’ τα κριτήρια που εξετάζει η επιτροπή για να αποφανθεί για τα καλύτερα σκόρδα είναι τα εξής:

-Μέγεθος
-Καυστικότητα
-Αριθμός σκελίδων
-Βάρος
-Ομοιομορφία
-Ξηρότητα κ.α

Στη συνέχεια η επιτροπή αναδεικνύει τους 3 καλύτερους παραγωγούς-νικητές του διαγωνισμού οι οποίοι βραβεύονται.Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό καλέστε στο τηλ. 2710572330. Οι νικητές του φετινού διαγωνισμόυ καθώς και φωτογραφικό υλικό θα είναι διαθέσιμα εδώ μετά τη λήξη της γιορτής.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίων σας προσκαλούν στη 19η Γιορτή Σκόρδου που διοργανώνει την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 στις 21:00 στην πλατεία του χωριού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ