ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης με θέμα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:01:00 π.μ. |
 Στις Σέρρες, 19 και 20 Ιουνίου, έγινε η Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης), η κ. Άννα Μαντά διευθύντρια της ΔΕΥΑ Ναυπλίου μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Ν. Αρματά, με την πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κρανιδίου Α. Αλεβίζου και τον δημ. σύμβουλο της ΔΕΥΑ Άργους Δ. Κρίγγο συμμετείχαν στην συνέλευση με  κύριο θέμα την Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ.


Στη Συνέλευση αναδείχτηκε τόσο ο χαρακτήρας των ΔΕΥΑ και η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, όσο και η κατάσταση του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του νερού, όπου αυτή εφαρμόστηκε, π.χ. Παρίσι. Επειδή ακριβώς το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και μη εμπορεύσιμο, σχετίζεται δε άμεσα με την επιβίωση του ανθρώπου και την υγεία του, η διαχείρησή του από την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα τον δημόσιο τομέα προσθέτει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, αφού ο ιδιωτικός τομέας είναι γνωστό ότι επιζητά το κέρδος.

Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν εδώ και 30 περίπου χρόνια ως ευέλικτες, ανεξάρτητες δημοτικές επιχειρήσεις, εκτελώντας έργα υποδομής, ύδρευσης και αποχέτευσης και προστατεύοντας το περιβάλλον με τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Σήμερα, μετά την συνένωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ λειτουργούν στη χώρα 130 ΔΕΥΑ οι οποίες εξυπηρετούν περίπου 5.000.000 κατοίκους, είναι κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελεχωμένες με αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, εκτελούν έργα υποδομής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εφάμιλλα των έργων των χωρών της Ε.Ε., με την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ταμείων και βρίσκονται καθημερινά σε 24ωρη βάση στην υπηρεσία του πολίτη ως επιχειρήσεις αιχμής και έντασης εργασίας!
Δυστυχώς σήμερα με την προετοιμαζόμενη ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων εταιριών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, έχει ξεκινήσει έντονη συζήτηση για την ανάγκη ή μή και της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ. Όμως πρέπει να τονιστεί ότι η διαχείρηση του νερού, για να είναι βιώσιμη δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με την μορφή ανάθεσης συγκεκριμένων εργασιών των ΔΕΥΑ, χωρίς επίσης να αποκλείει την ανάγκη αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, έτσι ώστε οι ΔΕΥΑ να βελτιώνουν συνεχώς το ρόλο τους στη κοινωνία και να ισχυροποιούν τη θέση τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ