ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Γ. Μανιάτης: «RE-ENGINEERING GREECE – 33 Σημεία για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:36:00 μ.μ. |
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (25-26/5/2013, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση)

Re-engineering Greece, δηλ. η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο, δηλ. ανατροπές και μεταρρυθμίσεις παντού.

ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΕΔΩ! ΤΩΡΑ! - ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι βαθύτατα κοινωνική, πολιτική, αξιακή, ηθική, αισθητική.

Η κρίση είναι συστημική του σύγχρονου καζινοκαπιταλισμού, της ελευθεριότητας των αγορών και του περιορισμού κοινωνιών, ανθρώπων και κυβερνήσεων.


Η πολιτική να ξαναγίνει κυρίαρχος συντελεστής σε βάρος των αγορών.

Συνολικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (αναθεώρηση του Συντάγματος, νέος εκλογικός Νόμος, κυβερνήσεις συνεργασίας, πλήρης αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και πόρων).

Η Δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτερα, απλά, επιτέλους φιλοεπενδυτικά.

Η δημόσια Διοίκηση να ξεπεράσει το κακό της παρελθόν και να στηριχθεί σε αρκετά “διαμάντια” παραγωγικότητας, γνώσης, πατριωτισμού που έχει.

Αδιανόητη η αφωνία ανθρώπων της διανόησης, του πολιτισμού, της τέχνης.

Αδιανόητη η απόλυτη απουσία πανεπιστημιακών πρωτοβουλιών.

Οι τοπικές Κοινωνίες θα μειώσουν την ανεργία μόνο μέσα από αποδοχή επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση σε νέους πιο ειλικρινείς, καινοτόμους, αποφασιστικούς δρόμους.

Η ανάπτυξη δεν είναι καθόλου απολίτικη έννοια. Έχει βαθύτατα πολιτικό πρόσημο. Πρόσημο κοινωνικό (θέσεις εργασίας – όχι jobless growth) και πρόσημο περιβαλλοντικό (αειφορία – περιβαλλοντικό ισοζύγιο).

Το 2009 αντιμετωπίσαμε το χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης: 25 δις ευρώ πρωτογενές έλειμμα και χαίνουσα πληγή κάθε χρόνο 15% έλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Όχι πια ζωή με δανεικά – εξαγωγικός προσανατολισμός των πάντων.

Για να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να αυξηθεί η πίτα, ο δημόσιος πλούτος.

Προηγείται η αύξηση του εθνικού πλούτου και στη συνέχεια ακολουθεί η δίκαιη αναδιανομή στους αδύναμους. Χωρίς αύξηση του πλούτου δεν υπάρχει αναδιανομή. Πολύ περισσότερο δίκαιη.
Προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό, κεντροαριστερό μοντέλο Ευρώπης, σημαίνει τέλος στη σημερινή ιδεολογική και πολιτική αμηχανία και αφωνία της Σοσιαλδημοκρατίας.

Ευρώπη: Δημοκρατικό έλειμμα, μηχανισμοί αναδιανομής πλεονασμάτων Βορρά και ελειμμάτων Νότου, φορολόγηση βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κινήσεων, ευρωομόλογο.
Ανάγκη συμμαχιών του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου – όχι μόνο του γεωγραφικού.
Πρόσφατη σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Αθλιότητα φοροδιαφυγής 1 τρις ευρώ κάθε χρόνο – φορολογικοί παράδεισοι – προτεραιότητες ενεργειακών πρωτοβουλιών.
Γερμανός είναι ο Επίτροπος Ενέργεας, ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσα από διαφοροποίηση πηγών και διαφοροποίηση οδεύσεων μεταφοράς.

Ενοποίηση ενεργειακών δικτύων – η ίδια η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης μεγάλων πανευρωπαϊκών υποδομών, κυρίως σε δίκτυα ενέργειας και μεταφορών. Όχι μόνο να ελέγχει και να καταλογίζει ευθύνες σε κράτη μέλη. Να συμμετάσχει στην ανάληψη ευθυνών και στην παραγωγή έργων.
Διασύνδεση απομακρυσμένων περιοχών – ιδιαίτερη έμφαση στα νησιωτικά συμπλέγματα όπως της Ελλάδας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα μέσω καλωδίου, έργο ύψους 8 δις ευρώ περίπου, είναι ένα εθνικό mega project που σε σημαντικό βαθμό μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί από τα κόστη καυσίμων (πετρέλαιο, μαζούτ) που σπαταλούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, κ.ά.

Ο Ορυκτός πλούτος σε Υδρογονάνθρακες σε Υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ. Ελλάδας και Κύπρου, αποτελούν την πιο ελπιδοφόρα είδηση για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από πηγές κρατών μελών τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σημαντική η αναφορά του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην αναγκαιότητα υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Southmed Pipeline που θα συνδέει Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία.

Σημαντικές πιθανότητες επιλογής του αγωγού φ.α. T.A.P. για τη μεταφορά αερίου από Κασπία (Αζερμπαϊτζάν) μέσω Βόρειας Ελλάδας σε Ιταλία – έργο 1,5 δις ευρώ, 5.000 θέσεις εργασίας, γεωπολιτική αναβάθμιση χώρας, αισιόδοξο μήνυμα προς διεθνείς επενδυτές.
 
ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

29.1. Αύξηση ανταγωνισμού για μείωση των τιμών ενέργειας – ιδιωτικοποιήσεις.

29.2. Εξοικονόμηση ενέργειας ως του σπουδαιότερου ανεκμετάλλευτου ενεργειακού κοιτάσματος της πιο σπάταλης χώρας της Ευρώπης.

29.3. Αποτροπή ενεργειακής φτώχειας – 400.000 φτωχά νοικοκυριά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.).

29.4. Αξιοποίηση εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.

29.5. Έλευση – διέλευση διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου – επέκταση δικτύων διανομής.
 
ΑΡΧΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ:

30.1 Εντοπισμός - διαφάνεια – διεθνείς διαγωνισμοί – έλεγχος Βουλής – διαχρονική σταθερότητα (αδειοδότηση, φορολόγηση) – διακομματική συνεννόηση.

30.2 Αειφόρος αξιοποίηση – προστασία περιβάλλοντος – έλεγχος και από θεσμικούς εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών – αποφυγή ληστρικής εκμετάλλευσης όπως στο παρελθόν.

30.3 Σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες (δημιουργία θέσεων εργασίας από τοπικές κοινωνίες, ποσοστό 20-25% του συνόλου των δημοσίων εσόδων ως αντισταθμιστικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη στους θεσμικούς φορείς των περιοχών).

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

31.1 Πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο με νέα νομοθεσία (Ν.4001/2011), διαγωνισμό open door, σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτης. Κάθε χρόνο η χώρα δαπανά 12 δις ευρώ για εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

31.2 Φιλοδοξούμε σε βάθος 30ετίας να καλύπτουμε το 30% των εθνικών αναγκών από εγχώριους Υδρογονάνθρακες.

31.3 Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών “κουμπαράς” του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας με 150 δις ευρώ στα επόμενα 30 χρόνια.

31.4 Ο νέος αυστηρότερος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις offshore γεωτρήσεις, μία ακόμη ασφαλιστική δικλείδα για το περιβάλλον.

31.5 “Ελληνοποίηση” των ερευνών και της εκμετάλλευσης – Ελληνικές εταιρείες, επιστήμονες, τεχνικοί, εργαζόμενοι – ανάλογο του Saudization και Norwegian Content.

31.6 Ανασχεδιαμός προγραμμάτων σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των Α.Ε.Ι. - Α.Τ.Ε.Ι. Γεωεπιστημών (Γεωλόγοι, Μηχανικοί Μεταλλείων, Ορυκτών Πόρων, Περιβάλλοντος, κ.ά.) - ανάγκη διεπιστημονικής σύνθεσης (Νομικοί, Οικονομολόγοι).

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

32.1 Το μέλλον της οικοδομής στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στην παραγωγή νέων κτιρίων – Βρίσκεται στην ενεργειακή αναβάθμιση/συντήρηση/θωράκιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας.

32.2 Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον (800 εκ. ευρώ, 110.000 αιτήσεις, εξάντληση πόρων σε Κεντρ. Μακεδονία και Δυτ. Μακεδονία).

32.3 Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της παγκόσμιας ενέργειας, παράγουν το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργούν το 20% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας.

32.4 Οι ενεργειακές δαπάνες των δημόσιων κτιρίων της χώρας ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ το χρόνο.

32.5 Η ενεργειακή αναβάθμιση των εθνικών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, χωρίς τις κατοικίες, θα χρειαστεί πάνω από 150 δις ευρώ επενδύσεις.

33. Να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική και οικονομική μηχανική – Για ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ