ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Άμεση ανάγκη ένταξης των έργων αποκατάστασης και συντήρησης διατηρητέων κτηρίων στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:51:00 μ.μ. |
 Μετά και την πρόσφατη πτώση εσωτερικού τμήματος του Ενετικού κτηρίου που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη με θέμα την ανάγκη ένταξης των έργων συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων σε προγράμματα ενίσχυσης, όπως το ΕΣΠΑ.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Επανέρχομαι, μετά και την πρόσφατη πτώση εσωτερικού τμήματος του Ενετικού κτηρίου που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, με νέα Ερώτηση μου στην άμεση ανάγκη ένταξης των έργων αποκατάστασης και συντήρησης διατηρητέων κτηρίων σε προγράμματα ενίσχυσης όπως το ΕΣΠΑ καθώς, μεσούσης της κρίσης, το κόστος είναι πλέον απαγορευτικό κόστος για ένα σημαντικότατο ποσοστό των ιδιοκτητών τους.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τον κίνδυνο κτήρια με ιστορική και αισθητική αξία, που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη ταυτότητα περιοχών της Ελλάδας, να αφήνονται στην τύχη τους ή και να κινδυνεύουν με κατάρρευση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη εντονότερος σε περιοχές που έχουν ολόκληρες ανακηρυχθεί διατηρητέες, όπως η παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων – όπως η ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης σε προγράμματα ενίσχυσης όπως το ΕΣΠΑ, η μείωση αντικειμενικών αξιών και φορολογίας, η κατάργηση των πολύπλοκων και αλληλοεπικαλυπτόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών - θα συνέβαλλαν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας, με πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, θέσεις δουλειάς για επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή).

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

(1) Αν προτίθενται να εξετάσουν την περαιτέρω ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων σε προγράμματα ενίσχυσης όπως το ΕΣΠΑ καθώς και τα υπόλοιπα παραπάνω αναφερόμενα μέτρα που θα συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών που σήμερα συνιστούν πολλά ετοιμόρροπα κτήρια, αλλά και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα γύρω από τις οικοδομικές εργασίες, έναν κλάδο που χειμάζεται από την κρίση».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ