ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πόσο καινοτόμο είναι το πρόγραμμα το δήμου Ναυπλιέων για το Πάσχα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:06:00 μ.μ. |
Μπάμπης Αντωνιάδης
Συμμέτοχος (;) στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Με μεγάλη προβολή στα τοπικά μέσα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Πάσχα για την πόλη του Ναυπλίου. Ακούγετε ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκδηλώσεων, έχει παίξει εθελοντής συμπολίτης μας, εκ Κύπρου ορμώμενος.

Τα νέα ήθη που έχει «εισάγει» για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι :

Οι σταθμοί πληροφόρησης των επισκεπτών με εθελοντές (μαθητές του Λυκείου οι περισσότεροι). Το τυπωμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Τυπωμένος χάρτης (από το πρόγραμμα της φορητής ξενάγησης). Φανέλες κόκκινες με το τίτλο «Πως μπορώ να βοηθήσω» για τους εθελοντές. Ξεναγήσεις στην πόλη από το σύλλογο ξεναγών. Κόκκινα πανιά στα μπαλκόνια. Οι φυτοτεχνίες διαμορφώσεις με γκαζόν και «σκυλάκια». Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Και να μην ξεχάσουμε τη μεταφορά του χώρου συγκέντρωσης των επιταφίων από την Πλατεία Συντάγματος στην παραλία «για καλύτερους όρους του show». Εδώ συμμάχησαν πολλοί και η εκκλησία. Έτσι ένα παραδοσιακό σημείο συνάντησης, που είχε κατοχυρώσει η πόλη, το αλλάξαμε για να φτιάξουμε απλά ένα καλύτερο σκηνικό.

Το καλό είναι ότι κάτι άλλαξε στην πόλη. Δείχνει περισσότερο γιορτινή έχει περισσότερο χρώμα αλλά….

Πόσο καινοτόμες είναι όλες αυτές οι δράσεις;

Τα περίπτερα πληροφόρησης για τις γιορτές παράδειγμα.

Πριν από πέντε και πλέον χρόνια μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήθηκαν στην πόλη δύο περίπτερα για την ενημέρωση των επισκεπτών, για να λειτουργούν όλο το χρόνο. Επειδή ο δήμος δεν πήρε την άδεια που απαιτούσε η αρχαιολογική υπηρεσία. Επειδή δεν βρέθηκαν από το δήμο Ναυπλίου υπάλληλοι να στελεχώσουν τα περίπτερα. Επειδή κάποιοι γκρίνιαζαν για τους δικούς τους λόγους. Επειδή η εύκολη λύση ήταν η μεταφορά για να ξεμπερδεύουν, τα κατάργησαν και τα πέταξαν στο πάρκο κυκλοφορικής αγωγής.

Τι χρηματοδότησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πως προέβλεπε να λειτουργήσουν τα περίπτερα;

Να δίνονται οι συσκευές φορητής ξενάγησης της πόλης και ο επισκέπτης που θα μπορούσε να διαλέγει τη γλώσσα που θα ήθελε την ξενάγηση.

Τυπώθηκαν τριάντα χιλιάδες χάρτες και δέκα χιλιάδες φυλλάδια ενημερωτικά για το πώς λειτουργεί το σύστημα. Όλα αυτά δια μαγείας εξαφανίστηκαν. Οι συσκευές ξενάγησης για μεγάλο διάστημα δεν είχαν μπαταρίες.

Υπήρχε σύστημα προβολής στα τζάμια των περιπτέρων ώστε ο επισκέπτης να ενημερώνετε καθημερινά για τη συνολική δραστηριότητα στην πόλη. Το περίπτερο θα μπορούσε, είχε την υποδομή μέσα από διαδικτυακό σύστημα να δίνει ακόμα και ενημέρωση για καταλύματα.

Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, επανερχόμαστε στην ξενάγηση της πόλης, υποβαθμίζουμε το σύστημα φορητής ξενάγησης του ιστορικού κέντρου, το μοναδικό στην Ελλάδα. Με αυτό το τρόπο πιστεύουμε ότι κάνουμε καινοτομία;

Μα μην πούμε και λίγα λόγια για το πρόγραμμα. Ας μην ανοίξω το θέμα της σχέσης εκκλησίας και κράτους. Υπήρχε η πιθανότητα να μην γίνουν οι λειτουργίες στις εκκλησίες της πόλης την Μεγάλη Εβδομάδα; Γιατί αναφέρονται στις εκδηλώσεις και το πρόγραμμα του δήμου για το Πάσχα. Προβάλαμε κάτι που να έχει τον δικό του τοπικό χρώμα; Έρχονται στο μυαλό μου οι κατανυκτικές λειτουργίες και ο επιτάφιος στην Αγ Μονή ή η μοναδική περιφορά του επιτάφιου της Παναγίας. Να προβάλουμε κάτι ξεχωριστώ αν έχουμε ρε παιδιά και όχι σώνει και καλά να θέλουμε να γεμίσουμε σελίδες..

Υ.Γ. 1.Αν και δεν είμαι και τόσο καλός στα θρησκευτικά, έμαθα στο σχολείο ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εβδομάδα πένθους και τα κόκκινα σύμβολα είναι για την ανάσταση. Γιατί βάλαμε κόκκινα πανιά στα μπαλκόνια. Θα μου πείτε τα αντιγράψαμε από την Κέρκυρα. Ναι αλλά εκεί τα τοποθετούν το Μεγάλο Σάββατο.

Υ.Γ.2. Ρε παιδιά ολόκληρο ιστότοπο www.naflio-tour.gr έχει ο δήμος με αναφορά στα κτήρια και στην ιστορία της πόλης. Δεν κάνατε απλή αντιγραφή. Δεν μπορεί σε ένα χάρτη με την ιστορία της πόλης να υπάρχουν (τουλάχιστον έξι) ιστορικές ανακρίβειες. Και μια βασική λεπτομέρεια. Η πύλη των Λεόντων είναι ακόμα στις Μυκήνες και δεν μετακόμισε στο Ναύπλιο.

Υ.Γ.3 Άκουσα σε τοπικό κανάλι ότι οι εθελοντές διαμορφώνουν μια συνείδηση να αγαπούν την πόλη και για παράδειγμα να μην ρίχνουν τα σκουπίδια όπου νάνε. Το καλύτερο όμως παράδειγμα διαπαιδαγώγησης το δείχνει τόσα χρόνια ο δήμος που ρίχνει τα σκουπίδια στην καλύτερη παραλία της πόλης την Καραθώνα.

Άντε παιδιά

Καλή ανάσταση όπως ο καθένας την προσδοκά και την οραματίζετε….
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ