ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αλ.Βρέτος και Χρ.Καριώτης μέσα στα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα της ελληνικής μουσικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 π.μ. |
Ανάμεσα σε κορυφαία πρόσωπα του χώρου της ελληνικής μουσικής, που με το έργο τους ( είτε ως μουσικοί, είτε ως παραγωγοί, είτε ως ερμηνευτές κλπ) έχουν λειτουργήσει καταλυτικά σ’ αυτήν, συγκαταλέγονται και 2 Αργολιδείς και γι’ αυτούς πρέπει να … καμαρώνουμε!
Κατά την εφημερίδα ATHENS VOICE (16-4-13) στα «100+1 πιο επιδραστικά πρόσωπα στην μουσική μας» συγκαταλέγονται ο μουσικός Αλέκος Βρέτος (γιος του αείμνηστου γιατρού Κώστα Βρέτου) και ο Χρήστος Καριώτης από την Ν. Κίο.

Να σημειώσουμε ότι τα ονόματα των 2 αργολιδέων «φιγουράρουν» ανάμεσα σε ονόματα όπως των: Δ. Σαβόπουλου, Θ. Μικρούτσικου, Λίνας Νικολακοπούλου, Γιάννη Πετρίδη, Λάμπρου Λιάβα, Σ. Κραουνάκη, Ε. Αρβανιτάκη, Χ. Αλεξίου, Γ. Κουρουπού, Δ. Γαλάνη, Γ. Αγγελάκα κ.α.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα για τον Αλέκο Βρέτο αναφέρει:

Αλέκος Βρέτος Μουσικός που συνδυάζει δεξιοτεχνικά το παραδοσιακό στοιχείο με την τζαζ και βρίσκεται πίσω από πολλές ξένες μετακλήσεις σπουδαίων oνομάτων της παγκόσμιας jazz σκηνής.

Και το συνοδευτικό σημείωμα για τον Χρ. Καριώτη, είναι:

Χρήστος Καριώτης (Sony) Το AR μίας δισκογραφικής, και το πώς θα έπρεπε να γίνεται. Σωστός, υπεύθυνος, μετρημένος, γνώστης της μουσικής, ενημερωμένος για το πού και σε ποιόν απευθύνεται. Ξεκίνησε από «αουτσάιντερ» σε μια μεγάλη εταιρεία για να γίνει βασικός της παράγοντας.

Αλέκος Βρέτος

Έλληνας (Άργος) ουτίστας, πιανίστας και συνθέτης έχει συγχωνεύσει μουσική τζαζ, Αραβικά, Ελληνικά και Λατιν στοιχεία σ’ ένα αριστοτεχνικό μείγμα των ήχων παραδοσιακών οργάνων όπως το ούτι ή το νέϊ με ήχους σύγχρονων μουσικών οργάνων.

Σαν επικεφαλής μπάντας,ο Αλέκος έχει δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα με την μουσική του:

Διατηρώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή, αυτός επεκτείνεται μέσω τζαζ αυτοσχεδιασμού και εκρηκτικής ρυθμικής ανάπτυξης.

Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ "κυκλοφόρησε το 2009 –μετά το «Γιουνάν» με το σύνολο Μελίτη το 2004 -και επικροτήθηκε από κοινό και κριτικούς. Ένα τολμηρό και καλαίσθητο μίγμα της τζαζ και Αραβικού αυτοσχεδιασμού, χρησιμοποιεί ούτι, μπαίνοντας σε απροσδόκητες μουσικές περιοχές. Μια βαριά γεύση τζαζ και ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό αραβικό άρωμα που αναδύεται από την συνύπαρξή του με μουσικούς όπως Bassam Saba και Τάκης Πατερέλης.

Το "Mergin΄΄ κυκλοφόρησε από την Jadeo Music μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε στην Αθήνα, ο Αλέκος με ομοτέχνους του της τζαζ και της κλασικής μουσικής.

Μερικοί από τους χώρους που έπαιξε ο Αλέκος - με πολύ καλές κριτικές για την ερμηνεία του στο ούτι και τη σύνθεση- είναι: το Ηρώδειο, το Μεγάρο Μουσικής, το Berklee Performance Center, το Mount Holyoke College, τάφοι των Βασιλέων, στην Παλαιστίνη και το αρχαίο θέατρο Άργους.

Έχει συνεργαστεί με τον θρυλικό συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, καθώς επίσης- εκτός των άλλων- και με τους, Γκιλάντ Άτσμον, Θόδωρο Αντωνίου, Καμεράτα (Ορχήστρα των φίλων της μουσικής), Jazz Upstairs Big Band, Γιώργο Φακανά , Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Λάκη Χαλκιά, Κώστα Θωμαίδη και Τάκη Πατερέλη.

Επίσης, συνεργάζεται με το Μέγαρο - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ως παραγωγός συναυλιών- και έχει παίξει με πολλούς σπουδαίους μουσικούς ή σύνολα, όπως ο Χέρμπι Χάνκοκ, Σεξτέτο, Wayne Shorter Quartet, κουαρτέτο αρμονικού ήχου Dave Holland, Γκιλάντ Άτσμον, Michel Camilo, Ron Carter κουαρτέτο, Chucho Valdes και Gonzalo Rubalcaba, Bobby Shew, Chico Freeman, Arturo Sandoval, Staatskapelle Δρέσδης, με τη Φιλαρμονική του Μονάχου και την Ορχήστρα νέων της Παλαιστίνης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ