ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Καθήλωσε ο Θ.Τάσιος με την ομιλία του «Η τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα» από το "Νέο Σχολείο"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:44:00 μ.μ. |
 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο, η πανηγυρική εκδήλωση του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Ομιλητής ήταν ο διαπρεπής Ακαδημαϊκός και γνωστός στοχαστής κ. Θ. Τάσιος που μίλησε με θέμα: «Η τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα».
Αρχικά, ο εκπρόσωπος του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ κ. Γ. Αναστασόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, τονίζοντας το ρόλο του, κυρίως, ως φορέα ανανέωσης και καινοτομίας των εκπαιδευτικών πραγμάτων της περιοχής μας.
Στη συνέχεια ο κ. Τάσιος αρχίζοντας από την εποχή του λίθου παρουσίασε την εξέλιξη των εργαλείων και την χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Τα τεκμήρια του ήταν πολύ πειστικά για το θαυμαστό Μυκηναϊκό κόσμο και συνοδεύονταν από οπτικό και αναπαραστατικό υλικό.
Στην αρχαϊκή εποχή ο ελληνικός κόσμος ανασυγκροτείται σε πόλεις – κράτη και φτάνει στη διάνοιξη σήραγγας στη Σάμο μήκους περίπου 1.100 μέτρων για τη μεταφορά πόσιμου νερού για την ύδρευση της πόλης της Σάμου. Η κατασκευαστική τεχνική είναι τόσο υψηλού επιπέδου που η διάνοιξη γίνεται ταυτόχρονα από τα δύο άκρα και η συνάντηση γίνεται με απόλυτη ακρίβεια .
Στην κλασική εποχή η τεχνολογία παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη και στην ελληνιστική εποχή, με κέντρο την Αλεξάνδρεια απογειώνεται. Η Γεωμετρία, τα Μαθηματικά και η Φυσική βρίσκουν εφαρμογές στα μεταλλεία, στα πλοία, στις πολιορκητικές μηχανές, στη ναοδομία, στους αυτοματισμούς και στην κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων κοινής ωφέλειας.
Ο κ. Τάσιος, συστηματικός μελετητής και βαθύς γνώστης του αντικειμένου, καθήλωσε την κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού με την παρουσίασή του. Με τις σοφές παρατηρήσεις του ενέτασσε το κάθε τεχνολογικό επίτευγμα στις ανάγκες που το δημιουργούσαν και την υψηλού επιπέδου θεωρητική σκέψη που ανέπτυξαν οι αρχαίοι Έλληνες. Μαέστρος ομιλητής ο κ. Τάσιος δημιούργησε μια σχεδόν κατανυκτική ατμόσφαιρα με γνήσια πνευματική συγκίνηση που ικανοποίησε όλο το ακροατήριο.
Στο τέλος ο κ. Τάσιος απάντησε σε ερωτήσεις και έκλεισε την εκδήλωση με προβολή μια δεκαπεντάλεπτης ταινίας για το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Την μέθοδο και τον τρόπο, δηλαδή, της κατασκευής της σήραγγας μεταφοράς ύδατος στην Αρχαία Σάμο, που παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Η ταινία απέδειξε ότι η ευφυής σκέψη, πάντοτε απλή, βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο επίτευγμα και δεν χρειάζεται παρά μόνο η θέληση και ο οργανωτικός νους, για να τη θέση στην υπηρεσία του ανθρώπου.

ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ