ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ανησυχεί για Ανάβαλο και Τριστέτσα ο Δ.Κοδέλας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:38:00 π.μ. |
 Σημαντικές ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με τον Ανάβαλο τον οποίο χαρακτηρίζει ως το "γεφύρι της Αργολίδας" και τον ιό Τριστέτσα ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αργολικό κάμπο.
Σημαντική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα τον Ανάβαλο τον οποίο χαρακτηρίζει ως το “γεφύρι της Αργολίδας”. Όπως αναφέρει στην ερώτηση, ο Ανάβαλος αποτελεί "χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ελλάδας που η ικανοποίηση μιας μικρής εγχώριας οικονομικής ελίτ ήταν και είναι η μόνη προτεραιότητα".
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης για τον Ανάβαλο:

Η αξιοποίηση των πηγών του Ανάβαλου, αποτελεί το σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας” για την Αργολίδα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ελλάδας που η ικανοποίηση μιας μικρής εγχώριας οικονομικής ελίτ ήταν και είναι η μόνη προτεραιότητα, ενώ κατά τα άλλα επικρατούν πελατειακές, μικροπολιτικές, ανορθολογικές και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος επιλογές.

Οι δηλώσεις, τα δελτία τύπου, οι διαβεβαιώσεις και οι οδυνηρές διαψεύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, και αφορούν στο συγκεκριμένο έργο, μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και αντικείμενο διδακτορικής διατριβής.

Φυσικά, αυτός που πληρώνει την παραπάνω κατάσταση δεν είναι άλλος από τον λαό και πιο ειδικά οι αγρότες της Αργολίδας και η παραγωγή του τόπου, οι οποίοι δεν θα έχουν άδικο αν εκφράσουν πέραν της απόγνωσης και την οργή τους.

Πριν λίγους μήνες σε ερώτησή μας αναφέραμε ότι: “Η εγκληματική αμέλεια χρόνων, η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού, οι “μελέτες” της τελευταίας στιγμής, οι “υπόγειες” εντάξεις, οδήγησαν σε σειρά λανθασμένων και αντιεπιστημονικών επιλογών καθώς ή/και ανεφάρμοστων τεχνικών λύσεων.”

Δυστυχώς, ο κίνδυνος της διάλυσης της σύμβασης της κατασκευής του έργου “Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας” αποδεικνύει τα παραπάνω και δείχνει τα όρια των μέχρι σήμερα επιλόγων.

Η συζήτηση για την επέκταση του δικτύου του Ανάβαλου γίνεται με ανορθολογικό τρόπο και δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε μια λεκάνη απορροής καθώς και σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της παραγωγής στο νομό, με αποτέλεσμα ούτε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα να επιτευχθούν και σύντομα να οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και επειδή το έργο του Αναβάλου είναι ένα έργο όχι μόνο για τους σημερινούς αγρότες, αλλά και για τις επόμενες γενιές, οφείλει το υπουργείο, έστω και τώρα, να το αντιμετωπίσει με την αντίστοιχη ευθύνη αποφεύγοντας εγκληματικά λάθη που θα συνεχίσουν το μύθο του “Ανάβαλου” για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Επειδή

Για 40 και πλέον χρόνια από την κατασκευή του φράγματος δεν υπήρξε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και συντήρησής του με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να είναι εν πολλοίς άγνωστη η κατάστασή του.

Υπάρχει έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού και επί 30 χρόνια δεν έχει εκπονηθεί έστω και μία άρτια τεχνική μελέτη, που να αφορά την επέκταση του δικτύου, τις περιοχές που πρόκειται να αρδευτούν, τις ανάγκες σε νερό σύμφωνα με τις προγραμματιζόμενες καλλιέργειες, τις μικροκλιματικές συνθήκες και το μέγεθος του κλήρου για την κάθε περιοχή.

Υπάρχει, κατά τα φαινόμενα, άγνοια της πλήρους εικόνας του υφιστάμενου δικτύου και του τρόπου λειτουργίας του με τμήματά του να παραμένουν για αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή τους άχρηστα.

Υπάρχει παντελής έλλειψη προσπάθειας ενεργειακής βελτιστοποίησης του δικτύου με αποτέλεσμα να προστίθενται νέα ενεργοβόρα τμήματα που εκτινάσσουν το κόστος του παρεχόμενου νερού στον αγρότη.

Υπάρχει κατακερματισμός της διοίκησης και διαχείρισης του έργου σε διαφόρους “αρμόδιους φορείς” που εκκινούν από το Υπουργείο και καταλήγουν στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Επειδή, τέλος, το αρδευτικό νερό είναι πλουτοπαραγωγικός πόρος εξαιρετικής σημασίας για την παραγωγή στο αργολικό πεδίο και τη χώρα, περισσότερο τώρα στην δοκιμαζόμενη μνημονιακή Ελλάδα της ανεργίας και της φτώχειας.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με βάση την προφανή προχειρότητα εκπόνησης των μελετών, το υπουργείο έχει ή προτίθεται να ελέγξει α) εάν το σχεδιαζόμενο έργο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης (ποσότητα νερού και συχνότητα ποτισμάτων) στις περιοχές επέκτασης και β) εάν έχουν επιλεχθεί στο σχεδιασμό οι λιγότερο ενεργοβόροι τρόποι ώστε να υπάρχει το μικρότερο δυνατόν οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς;

2. Υπάρχει κίνδυνος περικοπής μέρους του έργου το οποίο στη συνέχεια θα αναγκαστούν με ίδια χρηματοδότηση να αποπερατώσουν οι παραγωγοί;

3. Θεωρεί το υπουργείο ότι το πλαίσιο λειτουργίας του γενικού και των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων είναι επαρκές και αν όχι τι προτίθεται το υπουργείο να κάνει για να το εκσυγχρονίσει;

4. Προτίθεται το υπουργείο σας να δημιουργήσει ή να καταστήσει έναν φορέα υπεύθυνο για τη διαχείριση και διοίκηση της άρδευσης στο Νομό;

5. Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του έργου “Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου Ν. Αργολίδας”; Ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου έχει εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αντλιών του κυρίως αντλιοστασίου ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την άρδευση όπως υπήρχε το περασμένο Σεπτέμβριο;

6. Σκοπεύει το υπουργείο σε συνεργασία με την περιφέρεια και τις οργανώσεις των αγροτών να διαμορφώσει ένα βιωσιμο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχεδιασμό για το νομό στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα της χώρας;



 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης για την Τριστέτσα:



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας με θέμα τον κίνδυνο για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών από τον ιό της Τριστέτσας (Citrus Tristeza virus). Όπως αναφέρει στην ερώτηση η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του ιού θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αργολικό κάμπο.


Έχουν περάσει 13 χρόνια από τον εντοπισμό στη χώρα μας, και πιο ειδικά στην Αργολίδα, του εξαιρετικά επικίνδυνου για την εσπεριδοκαλλιέργεια ιού της Τριστέτσας. Δυστυχώς από τότε το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με το φιλότιμο και τα περιορισμένα μέσα που οι αρμόδιες νομαρχιακές διευθύνσεις διέθεταν ελλείψει ενός συνολικού σχεδιασμού έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδράνειας και αδιαφορίας είναι σήμερα να υπάρχει εξάπλωση και νέες εστίες του ιού, ενώ δεν υλοποιούνται ακόμα και απλά και προφανή μέτρα: δεν υπάρχουν πιστοποιημένες μητρικές φυτείες με υλικό που θα τροφοδοτεί τους φυτωριούχους, οι υπηρεσίες αδυνατούν -λόγω περιορισμένου προσωπικού- να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους, οι αποζημιώσεις για τις εκριζώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, πολλοί παραγωγοί που προέβησαν σε εκριζώσεις δεν έχουν πληρωθεί.

Η απουσία της πολιτείας, η μη ύπαρξη και υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού, η μη εκπλήρωση ούτε καν των στοιχειωδών υποχρεώσεών της (πχ. αποζημιώσεις), οι οικονομικές απώλειες παραγωγών -οι οποίες δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες αποζημιώσεις- των οποίων απαιτείται η εκρίζωση πολλών δέντρων θέτοντας ακόμα και ζήτημα επιβίωσης, έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο ενδεχόμενο ανάγκης εκρίζωσης δέντρων.

Μάλιστα, πλέον, οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο παραγωγικό και αναπτυξιακό αδιέξοδο. Από τη μια η ανάγκη προστασίας των εσπεριδοειδών του αργολικού κάμπου επιβάλλει την εκρίζωση των απαιτούμενων δέντρων από την άλλη αυτό συμπαρασύρει (σε εκριζώσεις) και καλλιέργειες εσπεριδοειδών, που πρόσφατα με πρωτοβουλία των παραγωγών έχουν αναδιαρθρωθεί, χρησιμοποιώντας υποκείμενα ανθεκτικά στη συγκεκριμένη ίωση.

Επιπλέον, επειδή θεωρούμε πως βρισκόμαστε πλέον σε εκείνο το στάδιο που οποιαδήποτε αδράνεια, αντίστοιχη των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπουργών γεωργίας, θα οδηγήσει σε καταστροφή τον αργολικό κάμπο.

Επειδή, δικαιολογημένα, η κυβέρνηση θα θερίσει θύελλες εφόσον δεν πάρει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επειδή, οι μνημονιακές λογικές των τυφλών περικοπών και των απολύσεων, διαλύουν κάθε δημόσια δομή και υποδομή με φανερές συνέπειες στην υποστήριξη του πρωτογενή τομέα και της αγροτικής παραγωγής.

Επειδή, η έξοδος της χώρας από τη θηλιά των μνημονίων και του δανεισμού περιλαμβάνει ως βασική προϋπόθεση την υποστήριξη και ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει από το υπουργείο κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός ή ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ίωσης Τριστέτσα;

2. Για ποιο λόγο παραγωγοί των οποίων τα κτήματα ή τμήματα αυτών εκριζώθηκαν από το 2010 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί την αντίστοιχη αποζημίωση; Πώς προτίθεται να επιλύσει το υπουργείο το πρόβλημα;

3. Προτίθεται το υπουργείο να αυξήσει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για εκρίζωση ώστε να καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των εξόδων των παραγωγών για εκρίζωση και νέες φυτεύσεις και αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος;

4. Τι προτίθεστε να κάνετε για την ενίσχυση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό ειδικά τις περιόδους των δειγματοληψιών ώστε να υπάρχει το ελάχιστο, δηλαδή πλήρης καταγραφή και παρακολούθηση της έκτασης του προβλήματος;

5. Γιατί υπήρξε από την πολιτεία τέτοια καθυστέρηση στην διαδικασία παραγωγής υγιούς και πιστοποιημένου μητρικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην χώρα το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτεί τους φυτωριούχους;

6. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα 60 δενδρύλλια εσπεριδοειδών που έφτασαν πριν λίγους μήνες στην χώρα μας από την Κύπρο ώστε να αποτελέσουν ένα υγιές αρχικό πολλαπλασιαστικό υλικό για να δημιουργηθούν μητρικές φυτείες εμβολιοληψίας από τους φυτωριούχους;

7. Πώς αξιοποιούνται τα έσοδα που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη επί της τιμής αναφοράς του διακινούμενου πολλαπλασιαστικού υλικού;

8. Πώς κρίνει το υπουργείο τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο σε φυτωριακές μονάδες με εσπεριδοειδή ώστε να χορηγείται το απαραίτητο Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο; Θεωρεί ότι οι έλεγχοι είναι επαρκείς; Θεωρεί ότι το προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι επαρκές για την υλοποίηση των ελέγχων αυτών; Αν όχι, τι προτίθεται να κάνει ώστε να γίνει εφικτό να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου;

9. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάλυψη των προϋποθέσεων που τίθενται απο την ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 665/2006 σχετικά με τις προδιαγραφές των φυτωριακών μονάδων ώστε να καταχωρούνται στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο και να μπορούν να λάβουν Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο;

10. Πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των δενδρυλλίων φυτωριούχων που αυτή τη στιγμή κατέχουν και θέτουν προς πώληση, έτσι ώστε να είναι υλικό ασφαλές και ελεγμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου;

11. Προτίθεστε να προβείτε σε αξιοποίηση υπαρχουσών δομών και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και γεωπονικά πανεπιστήμια να αναπτυχθεί έρευνα για υποκείμενα ανθεκτικά στην ίωση Τριστέτσα και συμβατά με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του αργολικού κάμπου;

12. Σκοπεύει το υπουργείο σε συνεργασία με την περιφέρεια και τις οργανώσεις των αγροτών να διαμορφώσει ένα βιωσιμο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχεδιασμό για το νομό στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα της χώρας;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ