ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

"Τραγούδια που έγραψαν ιστορία" του δικού μας Γ.Ζέρβα στην ΝΕΤ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:56:00 π.μ. |
 Ελληνικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία, το καθένα στο είδος του – από το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο, μέχρι το ελαφρό, λαϊκό και έντεχνο. Έργα μεγάλων ελλήνων δημιουργών που εξέφρασαν τον ιστορικοκοινωνικό περίγυρο της εποχής τους, συνθέτοντας μια εικόνα της πολυμορφίας και της εκφραστικής δύναμης του ελληνικού τραγουδιού στον εικοστό αιώνα.
Κάθε επεισόδιο ανιχνεύει το «πορτρέτο» ενός τραγουδιού, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.


Η κάμερα καταγράφει τις μαρτυρίες των ίδιων των δημιουργών και των μελετητών, ενώ επισκέπτεται τους χώρους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη δημιουργία κάθε μουσικού είδους.


Δείτε το Σάββατο 2/2/2013: "ΟΙ ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ"


Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο τραγούδι «ΟΙ ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ» (ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΛΕΜΟΝΑΔΙΚΑ), που ηχογραφήθηκε το 1934, σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Παπάζογλου και πρώτη εκτέλεση του Στελλάκη Περπινιάδη. Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα, γραμμένο από τον σπουδαιότερο Σμυρνιό συνθέτη που ήρθε στον Πειραιά, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Ο γιος του, Γιώργης Παπάζογλου, απαγγέλλει τους στίχους, τραγουδάει το τραγούδι με μοναδικό τρόπο και εξομολογείται τα βάσανα του συνθέτη: πώς έψαχνε πρώτα την αιτία για να γράψει, πώς ενσωμάτωνε λέξεις αργκό και επιφωνήματα στους στίχους, γιατί υποστήριξε τους λαχανάδες (κλέφτες πορτοφολιών), πώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Μεταξικής λογοκρισίας, πώς προτίμησε να γίνει παλιατζής παρά να τραγουδήσει για τους μαυραγορίτες, πώς οδηγήθηκε στο θάνατο παρά στο συμβιβασμό.

Με την πάροδο του χρόνου, το τραγούδια αυτό με τους μάγκικους στίχους και τη γλυκιά σμυρναίικη μουσική, γνώρισε πολλές σπουδαίες εκτελέσεις, έγινε αντικείμενο κλοπής από δεκάδες «συνθέτες» και έμβλημα ενός ολόκληρου κόσμου.

Στην ταινία παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, μουσικά όργανα στο σπίτι όπου έζησε και πέθανε ο Βαγγέλης Παπάζογλου, παρτιτούρες και στίχοι τραγουδιών του, εικόνες από τη ζωή στην αλησμόνητη Σμύρνη, εικόνες εποχής από τα Λεμονάδικα και την πλατεία Καραϊσκάκη, καταφύγια ενός ολόκληρου κόσμου συχνά στα όρια της νομιμότητας, καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό από το αρχείο της Αστυνομίας (χειροπέδες, στολές, σφραγίδες, βιβλία),

Μια παρέα νεαρών μουσικών, σε κάποιο από τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, παίζει και τραγουδά το τραγούδι.


Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Έρευνα – σενάριο: Γιώργος Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης
Μοντάζ: Ντίνος Βαμβακούσης, Ελένη Τόγια
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου
Σύμβουλοι:Σπύρος Παπαϊωάννου, Γιώργος Κοντογιάννης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ