ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Στο μάτι των ξένων κολοσσών 100 και πλέον λιμάνια και μαρίνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:54:00 π.μ. |
  Εκτός από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης τεράστιο ενδιαφέρον δείχνουν οι μεγάλοι ναυτιλιακοί κολοσσοί προκειμένου «βάλουν πόδι» έστω και σε ένα μικρό λιμάνι ή μαρίνα της χώρας. Οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι «παίκτες» συνωστίζονται πλέον στα διάφορα υπουργεία προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις των πολιτικών παραγόντων και να προσδιορίσουν ακριβώς το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης των λιμένων και των μαρίνων.


Επισημαίνεται ότι για τους εμπορευματικούς σταθμούς στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρείες Cosco, Hutchison, Shanghai International Port, APM Terminal, Mediterranean Shipping Company, ενώ για τους σταθμούς υποδοχής κρουαζιεροπλοίων η Carnival, η Royal Caribbean και η MSC.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κρουαζιέρες έδειξαν ενδιαφέρον και για τα μικρά λιμάνια, δεδομένου ότι εφέτος για πρώτη φορά θα προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια σε τριάντα ένα μεγάλα και μικρά λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών είναι τα λιμάνια: Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Πάτμος, Κεφαλονιά, Χανιά, Ζάκυνθος, Γύθειο, Μυτιλήνη, Σάμος, Κως, Κύθηρα, Άγιος Νικόλαος, Σύμη, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κόρινθος, Αργοστόλι, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Ύδρα, Πόρος, Μήλος, Κύθνος, Σίφνος και Χίος.

Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών είναι για τα “φιλέτα” είναι περιορισμένο. Απλώς περιορίζονται σε κάποιο συμπληρωματικό ρόλο σε περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες. Αλλά και οι μαρίνες προκαλούν το ενδιαφέρον των ξένων κυρίως Τούρκων και Ελλήνων επενδυτών. Το σχέδιο μάλιστα προς πώληση του δικτύου ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, περιλαμβάνει 48 συνολικά μαρίνες, ενώ στο σχέδιο που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν προς πώληση και δύο μαρίνες «πολυτελείας», η Μύκονος και το Αργοστόλι, καθώς και του Λαυρίου που προορίζεται για ελλιμενισμό των mega yachts

Οι 48 μαρίνες έχουν κατηγοριοποιηθεί σε εννέα «γκρουπ». Αναλυτικότερα, η μαρίνα του Αλίμου (μαζί με της Επιδαύρου, των Μεθάνων, του Πόρου και της Ύδρας), της Γλυφάδας ( μαζί με της Σερίφου, της Νάξου, της Πάρου και της Άνδρου), του Αγίου Νικολάου ( μαζί με του Ρεθύμνου, του Βόλακα, της Παλαιοχώρας, της Αγίας Γαλήνης και του Τσούτσουρα στη Νότια Κρήτη), της Ρόδου, ( μαζί με της Κω, της Νισύρου, της Πάτμου, της Αστυπάλαιας και της Καρπάθου), του Κατακόλου ( μαζί με της Ζακύνθου, της Αμφιλοχίας, της Βασιλικής Λευκάδας, της Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας και του Ληξουρίου Κεφαλονιάς), της Πάτρας ( μαζί με την Ιθάκη, της Αγίας Ευθυμίας Κεφαλονιάς, του Μεγανησίου, του Νυδρίου Λευκάδας, των Μπενιτσών Κέρκυρας και της Ιτέας), της Αρετσούς Καλαμαριάς, ( μαζί με της Θάσου, του Πλαταμών, της Σκοπέλου και της Σκιάθου), της Χίου ( μαζί με του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, Μαραθόκαμπου Σάμου) και της Πύλου( μαζί με της Μονεμβάσιας), προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν «πακέτο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προκηρύξεις θα αρχίσουν από τον άλλο μήνα Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ