ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Το υπουργείο ενέταξε έργα χωρίς ......

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:24:00 μ.μ. |
 Το έργο της αποχέτευσης Λέρνας θα εκτελεστεί πιο γρήγορα από τις προβλέψεις.
Δελτίο τύπου
Γραφείο δημάρχου
Άργους - Μυκηνών

 Με την υπ’ αρ. 126367 απόφαση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακάλεσε 27 έργα τα οποία είχε εντάξει στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013. Μεταξύ των έργων αυτών και το έργο του Δήμου Άργους Μυκηνών «Δίκτυο Αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Λέρνας και Αγωγός Μεταφοράς Λυμάτων» προϋπολογισμού 9.183.187,82 Ευρώ.

Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στις 31-3-2011 και ο δήμος Άργους Μυκηνών ήταν εν αναμονή της έγκρισης δημοπράτησης του, της σχετικής δηλαδή άδειας, υπό τις οδηγίες του υπουργείου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του.


Η αιτιολογία της απένταξης εστιάζεται σύμφωνα με την απόφαση:

α) στην ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων (overbooking) και την εξυγίανση του προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το ΠΔΕ της χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους για τη χρηματοδοτική τους κάλυψη.

β) στο γεγονός ότι δεν θεωρούνται οι πράξεις αυτές απαραίτητες σε σχέση με τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι στην Ε.Ε. στο τομέα του Περιβάλλοντος (οικισμοί Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ).



Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή το όργανο που ασχολείται επισταμένα με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία αναφέρει τα εξής:




«Παρά το γεγονός ότι η εμφανιζόμενη αιτιολογία βασίζεται σε μία λογική προσέγγιση επισημαίνουμε τα εξής:
1. Για υπερδέσμευση πόρων του προγράμματος αυτοί που σίγουρα δεν έχουν καμία ευθύνη είναι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα ανταποκρίθηκαν στις σχετικές προσκλήσεις, δαπανώντας για τη προετοιμασία των υποβαλλόμενων πράξεων πολύτιμους πόρους υποσχόμενοι τη βελτίωση των υποδομών και την αναπτυξιακή προοπτική στη περιοχή εφαρμογής των πράξεων αυτών. Σήμερα μένουν έκθετοι στις τοπικές κοινωνίες.


2. Εμφανίζεται μία ασυνέχεια και αναξιοπιστία της διοίκησης η οποία εντάσσει έργα το Μάρτιο του 2012 και τα απεντάσει το Δεκέμβριο του 2012 όταν στο διάστημα αυτό έχουν μεσολαβήσει (2) εκλογικές αναμετρήσεις και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και τη διοίκηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη πρόοδο υλοποίησής τους.
3. Το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει προεγκρίσεις δημοπράτησης δεν βαρύνει τους φορείς της Αυτοδιοίκησης –παρά τις αδυναμίες που τυχόν έχουν εμφανίσει και οι υπηρεσίες των Δήμων και των ΔΕΥΑ- αλλά κύρια για να μην πούμε αποκλειστικά της μονάδα Γ της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ.

Έχει δε αναφερθεί από πολλούς Δήμους η δυσκολία συνεργασίας με τη συγκεκριμένη μονάδα και η αδικαιολόγητη «βασανιστική» (και σκόπιμη;) καθυστέρηση στις προεγκρίσεις δημοπράτησης.


4. Η θετική αξιολόγηση και ένταξη των πράξεων αυτών σημαίνει ότι ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη η σκοπιμότητα και αναγκαιότητα των προτεινόμενων πράξεων παρ’ ότι δεν αφορούσαν οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας.

Κατόπιν τούτου εκτιμούμε ότι το ελάχιστο που θα πρέπει ν’ απαιτήσουμε για τις συγκεκριμένες πράξεις είναι η ένταξή τους σε ένα ειδικό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ωρίμανσή τους και δέσμευση ότι θα είναι τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν χρηματοδοτικά στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων και περιορισμών που τυχόν τεθούν από την εξειδίκευση της εφαρμογής του.»



Από τη στιγμή που έγινε γνωστή στο δήμο Άργους Μυκηνών η εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών και οι συνεργάτες του, κινήθηκαν άμεσα με ραντεβού στην Αθήνα σε πολύ υψηλό διοικητικό και πολιτικό επίπεδο και συζήτησε όλα τα ενδεχόμενα.



Η ενημέρωση που παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς ανέδειξαν, όπως και η ΚΕΔΕ αναφέρει, ότι εντάχθηκαν έργα, χωρίς την ευθύνη των δήμων, τα οποία ξεπερνούσαν κατά 325% (!!!!!) το προϋπολογισμό του προγράμματος. Μοιραία έπρεπε να περικοπούν έργα, διαδικασία η οποία συνεχίζεται.



Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε στην παρούσα φάση, καθώς γίνονται λεπτοί χειρισμοί και συνεννοήσεις την ώρα αυτή, είναι ότι με μεθοδικότητα χαμηλούς τόνους και σοβαρότητα, ο δήμος Άργους χειρίζεται το πολύ σημαντικό αυτό θέμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα και είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο θα γίνει, και πιο γρήγορα από την προηγούμενη διαδικασία.

Όλοι οι χειρισμοί που έπρεπε να είχαν γίνει βρίσκονται σε εφαρμογή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ