ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ζωντανή σύνδεση του 3ου Λύκειου Άργους με το Cern

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:59:00 π.μ. |
 Σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου το 3ο Λύκειο Άργους διοργάνωσε στο Ε.Κ.Φ.Ε Αργολίδας ημερίδα μαθημάτων Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου με τίτλο το «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο»

 
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την κα Κουρκουμέλη Χριστίνα Καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, επεξηγήσαν και αναλύσαν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, δίνοντας την δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Τα πειραματικά δεδομένα θα είναι από τα πειράματα που τρέχουν στον επιταχυντή LHC στο CERN.
Σε συνεργασία με επιστήμονες ερευνητές από το CERN πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επίσκεψη στο ATLAS control room του ερευνητικού κέντρου. Από κάθε Λύκειο της πόλης του Άργους θα συμμετέχουν έως 4 μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξης Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
 Στις 4 Ιουλίου 2012 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις πολυαναμενόμενες ενδείξεις από τον LHC (Large Hadron Collider) τον περιβόητο μεγάλο επιταχυντή Αδρονίων, την πειραματική μεγαμηχανή που κατασκευάστηκε στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας κα Γαλλίας, για την ύπαρξη του σωματιδίου  Ηiggs. To LHC είναι μια υπόγεια κυκλική σήραγγα, ένα μακρύ δαχτυλίδι μήκους 27 χιλιομέτρων και βάθους 100-150 μέτρων κάτω από τα γραφικά λιβάδια  της περιοχής. Βασιζόμενοι  στον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές απάντησαν ήδη σε μια από τις θεμελιώδης ερωτήσεις της Φυσικής και ελπίζουν μέσα σε είκοσι περίπου χρόνια της λειτουργίας του να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από άλλες ακόμη αναπάντητες ερωτήσεις.
 Την ίδια ώρα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών σχεδιάζει και αναπτύσσει μια μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση των πολύπλοκων φυσικών φαινομένων που θα λάβουν χώρα στο εσωτερικό του LHC στη σχολική τάξη.
Το πρόγραμμα ¨Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο», το οποίο συντονίζει η κα. Χρ. Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή , παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντας τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μιας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων –πρακτικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.
Η σημερινή δραστηριότητα στο 3ο Λύκειο Άργους έγινε σε συνεργασία με την δευτεροβάθμια επιτροπή του Δήμου Άργους Μυκηνών με υπεύθυνο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Άργους και πρόεδρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ . Θεόδωρου Βασιλόπουλου. Παρών και ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος, ο οποίος δώρισε αναμνηστικά στους υπευθύνους του προγράμματος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ