ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη Γ.Μανιάτη στον REAL FM και τον Ν.Χατζηνικολάου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:54:00 μ.μ. |
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλωσορίζω τον κ. Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω, όχι από τα πολιτικά, αλλά από το θέμα των ερευνών για το πετρέλαιο και το θέμα της ελπίδας που έχουν οι Έλληνες ότι μπορεί από εκεί να προκύψουν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε να προχωρά αυτή η υπόθεση και πόσο αισιόδοξος είστε ότι από τις προσπάθειες αυτές, για τις οποίες σας πιστώνουμε όλοι ότι επί των ημερών σας στο Υπουργείο έγινε δουλειά, πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Να σας πω ότι την Κυριακή, ήταν η επίσημη τελετή άφιξης του νορβηγικού πλοίου, που θα ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία στο Ιόνιο και, περίπου δύο μήνες μετά από σήμερα, θα κατέβει και νότια της Κρήτης, άρα θα έχουμε σαρώσει μια πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση της ελληνικής επικράτειας.
                        Είμαι αισιόδοξος, γιατί τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, που έγινε από οκτώ πολύ μεγάλες εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, δείχνουν ότι αυτά τα στοιχεία που έχουμε εμείς, τεκμηριώνουν το ενδιαφέρον τους να έρθουν να επενδύσουν.
                        Έρχονται οι εταιρείες, επενδύουν, διακινδυνεύουν τα δικά τους κεφάλαια, άρα επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς εκτιμούμε. Παρ’ ότι είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς πόσα χρήματα μπορεί να προσμένει το Ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα 20-30 χρόνια, παρ’ όλα αυτά διακινδυνεύουμε να πούμε αυτό που έχουμε γράψει και στην εισηγητική έκθεση του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών. Γιατί όπως ξέρετε, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία λέει να μην πάνε όλα τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό κουμπαρά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και μόνο, όπως κάνουν οι Νορβηγοί.
                        Αυτό που έχουμε γράψει στην πρόταση νόμου, λοιπόν, είναι ότι η εκτίμησή μας - μιλάμε σε βάθος 30ετίας – είναι πως μπορούμε να έχουμε έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι πολύ μεγάλο νούμερο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μου λένε ότι είμαι μάλλον συντηρητικός στις εκτιμήσεις μου. Υπάρχουν κάποιοι πιο αισιόδοξοι από εμένα. Νομίζω ότι αυτό που σας δίνω ως αριθμό, είναι ένας αρκετά ρεαλιστικός αριθμός.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ερώτηση δεύτερη στο ίδιο θέμα. Έρευνες κάνουμε μόνο μακριά από τα τουρκικά παράλια;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έρευνες κάνουμε και θα κάνουμε σε κάθε σπιθαμή χερσαίου εδάφους ή θαλάσσιας έκτασης, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη των ΑΟΖ;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τους άλλους δύο αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση, στις προγραμματικές δηλώσεις έχει πει ότι αυτό είναι μια προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ασφαλώς, όμως, ως αντικείμενο ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και ασφαλώς του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλά θα προχωρήσουμε. Αυτή είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου τώρα, για να έρθουμε στο μεγάλο θέμα των ημερών, που είναι το οικονομικό θέμα της χώρας. Πιστεύετε ότι μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίσατε στη Βουλή, την εβδομάδα που πέρασε; Πιστεύετε ότι υπάρχει δηλαδή χρήμα στα ελληνικά νοικοκυριά, ώστε να ανταποκριθούν στα μέτρα που ψηφίσατε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απάντησα σε αυτό το ερώτημά σας, κατά την τοποθέτησή μου, γιατί ήμουν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το μεσοπρόθεσμο. Απάντησα με πολύ σαφήνεια και επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτά που είπα: το πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί, δεν θα υλοποιηθεί, εάν μαζί με αυτό το επώδυνο, σκληρό, δύσκολο και σε πολλές περιπτώσεις άδικο πακέτο, δεν συνοδευτεί από όλα τα υπόλοιπα, που είναι το σύνολο της δόσης, η επιμήκυνση.  Η διαχείριση του χρέους και κυρίως…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διακοπή. Συγγνώμη γι’ αυτό, αλλά επειδή όλοι αναφέρεστε στη δόση, άκουγα τον καθηγητή Βαρουφάκη τις προάλλες, μου το στέλνει μήνυμα και μια φίλη, που είπε ότι «είναι καλύτερα για τη χώρα, τόσο υπερδανεισμένη που είναι, να μη λάβει τη δόση ποτέ». Τι λέτε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εγώ είμαι καθηγητής του Πολυτεχνείου. Δεν είμαι καθηγητής Οικονομικών. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι, σε αυτά τα θέματα, θεωρώ πως οι εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών και οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης οι εμπειρογνώμονες - επειδή ακριβώς το ίδιο γίνεται και εκεί - στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, μάλλον αυτοί πρέπει να έχουν δίκιο και όχι άλλες λογικές, που λένε να μην πάρουμε τη δόση.
                        Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, πρόκειται για μια διαδικασία, για την οποία έχουμε παλέψει. Οι τελευταίες τρεις Ελληνικές Κυβερνήσεις πιστεύουμε σε αυτό. Εγώ εμπιστεύομαι και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το δικό μας, και τους υπουργούς, και θεωρώ ότι θα ήταν αδιανόητο σήμερα ξαφνικά να σταματούσε η δόση. Δηλαδή, ουσιαστικά, να μην έχουμε χρήματα για μισθούς, συντάξεις, για αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου, τα περίπου 9 δις που χρωστάει το Δημόσιο σε προμηθευτές στην αγορά. Θεωρώ ότι είναι πολύ προτιμότερο με αυτό τον τρόπο να πάμε σε δύσκολα μέτρα, αλλά μέτρα που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της χώρας, παρά να διακινδυνεύσουμε άλλου είδους πρωτοβουλίες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η δόση αυτή, μήπως έχει πολύ ακριβό τίμημα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εγώ θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, για να ξεκαθαρίσουμε εσωτερικά με τον εαυτό μας ως Ελλάδα τι γίνεται, να προσπαθήσουμε να δούμε τι κάνουν και οι άλλες χώρες, γιατί πολλές φορές κάνουμε έναν εσωστρεφή διάλογο μόνο εντός της Ελλάδος.
                        Είπα στην ομιλία μου στη Βουλή το εξής πολύ απλό: δυστυχώς, η Κύπρος, που έχει αριστερή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ΑΚΕΛ, είναι αριστερό κόμμα, επειδή ακριβώς βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν και η Ελλάδα, πάλεψε να βρει χρηματοδότηση εκτός μνημονίων, πάλεψε και ενώ είχε πολύ καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με την Κίνα, με άλλες πηγές χρηματοδότησης, η Κύπρος, δυστυχώς, δεν κατάφερε να βρει άλλες πηγές.
                        Και ήδη, η τρόικα έχει ξεκινήσει στην Κύπρο τις διαπραγματεύσεις. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε εκεί όπου ο ρεαλισμός και η διεθνής πραγματικότητα μας επιβάλλουν. Το θέμα είναι, επειδή ακριβώς είμαστε μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, να καταφέρουμε να ενώσουμε κάποιες δυνάμεις. Και εδώ, επιτρέψτε μου να κάνω μόνο ένα σχόλιο: η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται, κυρίως, για να μη πω αποκλειστικά, στο τι κάνει το πολιτικό σύστημα.
                        Εγώ θα ήθελα η δημόσια συζήτηση να επεκταθεί και να περιλάβει την πνευματική ηγεσία του τόπου, την επιχειρηματική ηγεσία του τόπου, την δικαστική ηγεσία του τόπου, την καλλιτεχνική ηγεσία του τόπου, την αυτοδιοικητική ηγεσία του τόπου. Δηλαδή, το σύνολο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα media.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τα media, ακριβώς. Δηλαδή, είμαστε σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, όπου δεν περισσεύει κανένας. Θεωρώ λοιπόν ότι κακώς επικεντρωνόμαστε μόνο στο τι κάνει το πολιτικό σύστημα, διότι για παράδειγμα να σας πω, η Δημόσια Διοίκηση, ως θεσμός, ως ιεραρχία, πέρα και πάνω από υπουργούς, δεν πρέπει να δούμε πώς μπορεί να αυξήσει την απόδοσή της;
                        Το ίδιο τα πανεπιστήμια, οι επιστήμονές μας. Άρα, ίσως θα ήταν χρήσιμο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να δούμε πώς μπορούμε να συμπορευθούμε, προκειμένου να μειώσουμε τα αρνητικά του πολύ δύσκολου πακέτου, του πραγματικά πολύ δύσκολου και επώδυνου και τιμωρητικού, θα έλεγα σε μεγάλο βαθμό, πακέτου και να αναδείξουμε τα θετικά του.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι όροι που τίθενται τώρα για την εκταμίευση της δόσης, όροι του τύπου ότι μία φορά το μήνα θα βλέπουμε αν πιάνουμε τους στόχους και θα αναπροσαρμόζονται τα μέτρα κ.λπ., μήπως είναι δρακόντειοι όροι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι πολύ σκληροί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω, μήπως βλέπουμε το τυρί της δόσης και δεν βλέπουμε τη φάκα; Λογαριασμός, ο οποίος θέλει υπογραφές από τις Βρυξέλλες, για να εκταμιεύουμε τα χρήματα που μας δανείζουν, αποκρατικοποιήσεις που, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, προσπαθούν να εγκρίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ και να μην περνούν από τη Βουλή.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα. Ο λογαριασμός θα είναι ένας λογαριασμός ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι «ευφυείς» σκέψεις κάποιων στο εξωτερικό ξεχάστηκαν, ξεπεράστηκαν. Άρα, ο λογαριασμός θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
                        Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, θέλω να πω το εξής: εμείς έχουμε να πάρουμε μια βασική απόφαση, ως κοινωνία. Είτε θα συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις, είτε θα προχωρήσουμε σε διαφανή και ξεκάθαρη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εκτός αν περιμένουμε να ανοίξει ο ουρανός και να πέσει το μάννα εξ ουρανού.
                        Επειδή λοιπόν, δυστυχώς, δεν υπάρχουν τόσο όμορφες καταστάσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στη σκληρή πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσουμε αυτό που εμείς διεκδικήσαμε ως Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και το καταφέραμε στις αποκρατικοποιήσεις: όλες οι αποκρατικοποιήσεις να συζητούνται στη Βουλή των Ελλήνων.
                        Και πρέπει να σας πω ότι θεωρώ εξαιρετικά ατυχή, είναι ο πιο επιεικής όρος που μπορώ να χρησιμοποιήσω, τη δήλωση του κ. Τσίπρα, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να μην έρθουν ξένοι επενδυτές. Διότι να σας πω το εξής απλό παράδειγμα…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Δηλαδή, μου πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπε κανείς ότι ήταν καλή δήλωση αυτή, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι τι τίμημα πληρώνουμε εμείς για να πάρουμε τη δόση και λέω τι τίμημα πληρώνουμε να πάρουμε τη δόση, γιατί βέβαια ορισμένοι πανηγυρίζουν για τα 44 δις, ξαναλέω ότι αν είναι 44, είναι οι δόσεις που δεν μας δώσανε, ενώ περιέχονται στην προηγούμενη δανειακή σύμβαση.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς έτσι είναι και γι’ αυτό εμείς…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Άρα, κανένας πανηγυρισμός. Αντίθετα, απλώς κερδίζουμε ένα μέρος από το χαμένο χρόνο, αυτόν που χάσαμε λόγω των διπλών εκλογών και άλλων καθυστερήσεων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό λέω. Μήπως όμως μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην παράδοση των κλειδιών της χώρας; Αυτό είναι το θέμα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα απίστευτο σπιράλ ύφεσης εδώ και πολλά χρόνια, όπως δυστυχώς βρίσκεται ουσιαστικά όλος ο ευρωπαϊκός νότος - γιατί το πρόβλημα είναι πρόβλημα του καπιταλισμού, των παγκόσμιων αγορών, δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι ένα πρόβλημα των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου – η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία: η απάντηση πρέπει να είναι δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένας φίλος μού λέει, ρώτα τον κ. Μανιάτη, αφού συμφωνεί με το μνημόνιο, γιατί κάνει επερωτήσεις και ζητά να μην κλείσουν ΔΟΥ και στρατόπεδα στην Αργολίδα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μου αρέσει αυτή η ερώτηση!
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι καλή ερώτηση.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Χαίρομαι που μου την κάνετε. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και είναι κάτι που εμείς προσπαθούμε να επιβάλουμε στη λήψη αποφάσεων της Κυβέρνησης είναι το εξής: καμία απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται, χωρίς προηγούμενη συζήτηση, ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το στρατόπεδο της Κορίνθου, που μετασχηματίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικών στο Ναύπλιο. Όλα μπορούν να συζητηθούν υπό μία αίρεση: ότι θα υπάρξει διαφάνεια και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.
                        Ξέρετε, οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ούτε ανόητες, ούτε ανώριμες. Θέλουν να τους ενημερώνεις, να συζητάς μαζί τους και οι τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνουν πάντα υπεύθυνους Έλληνες πολίτες, που ξέρουν και το εθνικό πρόβλημα ποιο είναι, και τα τοπικά προβλήματα.
                        Άρα, απαντώ ευθέως στο σχόλιο του φίλου: όλες οι αποφάσεις πρέπει πάντα και πρώτα να συζητιούνται με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει κανένας στην Αθήνα, που να μπορεί να αποφασίζει, χωρίς να συζητά με τους θεσμικούς εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα είχα κι άλλα ερωτήματα να θέσω, γιατί βέβαια η απάντησή σας χαϊδεύει αυτιά στην εκλογική σας περιφέρεια, αλλά…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι στην εκλογική μου περιφέρεια, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά εγώ έχω και ένα θεσμικό ρόλο, ως Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και υπάρχει κεντρική κατεύθυνση και απόφαση του ΠΑΣΟΚ, ότι καμία απ’ αυτές τις δράσεις, που έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών, δεν μπορεί να αποφασισθεί και να υλοποιηθεί, αν δεν υπάρξει πρώτα διάλογος.   Και δυστυχώς, λυπάμαι να το πω, σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένοι υπουργοί ενεργούν χωρίς να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ τον κ. Μανιάτη, τον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ