ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σας καλώ να επιλέξετε Δημοκρατική Αριστερά (Μέρος 1ο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:06:00 π.μ. |
Άρθρο του Κώστα Καράπαυλου
Υποψήφιου βουλευτή Αργολίδας
με τη Δημοκρατική Αριστερά

 Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα του ακραίου διπολισμού, για ποιόν άραγε λόγο θα πρέπει κάποιος πολίτης να επιλέξει Δημοκρατική Αριστερά; Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός δυνατού τρίτου πόλου, προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι φωνές στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία που επιζητούν μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατεύθυνση.


Όσοι αντιλαμβάνονται το πολύ απλό, ότι η πολυεπίπεδη κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, πολιτική κρίση μας οδήγησε στα μνημόνια και δεν συνέβη το αντίθετο (όπως πολλοί λαϊκιστές, που πιστεύουν σε εύκολες λύσεις, διατείνονται) πρέπει να επιζητούν το ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνία με μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Και πιστεύω ότι δικαιούται η Δημοκρατική Αριστερά να επιζητά την ψήφο όλων αυτών πολιτών, που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα επιτέλους πρέπει να αλλάξει.
Την ψήφο των πολιτών αυτών, θεωρώ ότι δεν την δικαιούνται το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διότι αυτοί είναι οι πρωταρχικοί υπεύθυνοι για την κατάντια του μεταπολιτευτικού μοντέλου της χώρας.
Δεν τη δικαιούνται οι Ελεύθεροι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι οι κατ΄ εξοχήν δυνάμεις, που στην ουσία υπερασπίζονται το σάπιο μοντέλο, με νέα περιτυλίγματα. Τα δύο λαϊκίστικα αυτά κόμματα, αποτελούν κατά τη γνώμη μου το ψυχορράγημα του παλαιού συστήματος, που επιζητά τις εύκολες λύσεις και την επιστροφή στις προηγούμενες εποχές της "ευδαιμονίας". Εύκολες λύσεις είναι ωραίο να λέγονται και πολύ περισσότερο να ακούγονται, όμως απευθύνονται στους ακροατές του παλαιού μοντέλου, δηλαδή στους πελάτες. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτά δεν γίνονται και επιζητούν μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Μεταρρύθμιση και ριζικές αλλαγές στο Κράτος. Εδώ είναι ίσως το πεδίο στο οποίο απαιτείται η τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Η Δημοκρατική Αριστερά, δεν επιθυμεί ένα κράτος αφέντη με πελάτες και διασυνδέσεις, χάριν οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων. Δεν πρέπει το κόμμα να έχει ιδιοκτησιακές λογικές πάνω στο κράτος. Δεν επιθυμεί το κράτος που δημιούργησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Από την άλλη πλευρά δεν αγιοποιεί το Κράτος, ούτε και επιθυμεί την περαιτέρω γιγάντωσή του. Δεν προτείνει κρατικό φορέα ακτοπλοΐας (κρατικά πλοία) και δεν αντιτίθεται σε σμίκρυνσή του (π.χ οι κρατικές επιχειρήσεις τζόγου, πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν).

Η Δημοκρατική Αριστερά επιζητά την αλλαγή όλης της λογικής λειτουργίας των κρατικών δομών.
Λέμε όχι στις απολύσεις και στις εφεδρείες, αλλά λέμε ναι στο δραστικό περιορισμό των μετακλητών υπαλλήλων και στις στρατιές των συμβούλων, που υποστηρίζουν τους πολιτικούς επιβήτορες, εκμεταλλευτές των κρατικών δομών.

Λέμε όχι στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ταυτόχρονα λέμε ναι στις κυρώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια (που πρέπει να είναι ανεξάρτητα), έτσι ώστε οι αδιάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι (όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν) να υφίστανται κυρώσεις, ακόμα και να τους επιβάλλεται η ποινή της απόλυσης.

Πιστεύουμε ότι κάλλιστα με συγκεκριμένες πολιτικές, μπορεί να έχουμε ένα κράτος δυο φορές περισσότερο δυνατό και αποτελεσματικό και ταυτόχρονα λιγότερο δαπανηρό.
Και για να γίνει τούτο δεν αρκούν οι γενικόλογες επιθυμίες και διακηρύξεις. Χρειάζονται πολιτικές επί του προκειμένου.

Και θα σας πω συγκεκριμένο παράδειγμα.
Οι Δήμοι στην Αργολίδα μισθοδοτούν τέσσερις Δημάρχους, καμιά εικοσαριά αντιδημάρχους, τέσσερις Προέδρους δημοτικών Συμβουλίων και καμιά εικοσαριά Προέδρους και Αντιπροέδρους Νομικών Προσώπων. Ταυτόχρονα οι τέσσερις Δήμαρχοι έχουν προσλάβει και καμιά εικοσαριά ειδικούς συμβούλους, που μισθοδοτούνται και αυτοί από τον προϋπολογισμό των Δήμων και εν τέλει από τους φορολογούμενους δημότες. Την ίδια στιγμή στο Δήμο Ναυπλιέων, λειτουργία μία πολυπληθής σε ικανότατο στελεχιακό δυναμικό Τεχνική Υπηρεσία, ενώ την ίδια ώρα σε άλλους δήμους της Αργολίδας οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό. Συνεχίζοντας την καταγραφή, μπορώ να θυμίσω, ότι τελευταία μπήκε λουκέτο στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία, είναι ουσιαστικά ανενεργής, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Είναι ολοφάνερο ότι η όλη οργάνωση και λογική είναι παλαβή. Το σύστημα, έτσι όπως το έφτιαξε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν λειτουργεί. Ουδείς σήμερα έχει την αρμοδιότητα να προστατέψει την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στην Αργολίδα και την ίδια ώρα, κάποιοι παίρνουν παχυλούς μισθούς χωρίς να προσφέρουν τίποτα, ενώ η κατανομή του αξιόλογου προσωπικού μηχανικών έχει γίνει με τελείως λανθασμένο τρόπο. Και δεν τελειώνει εδώ το χάλι του όλου συστήματος. Παρά τους συμβούλους, αιρετούς, υπηρεσίες, κάθε χρόνο οι Δήμοι καταβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για άχρηστες μελέτες (επιχειρησιακά σχέδια που ποτέ δεν εφαρμόζονται), μελέτες που παραμένουν για πάντα καταχωνιασμένες ή για χρήσιμες μεν μελέτες, που όμως με καλύτερη οργάνωση θα μπορούσαν να γίνουν με ίδια μέσα, αντί να προσληφθούν οι γνωστές εταιρίες, που τόσα χρόνια πήραν τη μερίδα του λέοντος από τα διάφορα πακέτα που μασούλησε το σύστημα, που δημιούργησαν, όσοι μας κυβέρνησαν.

Τι προτείνει λοιπόν η ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι ανάγκη να γίνει καμία απόλυση. Πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν πολύ πιο αποδοτικά. Και αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να ανακατώσουμε το τέλμα. Να μεταρρυθμίσουμε τις δομές. Και μπορεί να έχουμε και τεράστια οικονομία με πολύ καλύτερες υπηρεσίες. Αρκεί να πάρουμε απόφαση ότι οι υμέτεροι του συστήματος (συμβουλάτορες και θεσιθήρες) θα πάρουν πόδι, και οι δαπάνες μισθοδοσίας των αιρετών θα πέσουν κατά πολύ.
Και εφόσον αποφασίσουμε και το πολύ δύσκολο. Κάποια στιγμή να αφήσουμε κατά μέρος τη λογική της ήσσονος προσπάθειας. Η χώρα δεν θα πάει μπροστά εάν δεν πούμε την αλήθεια. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, όλοι να εργασθούμε, όλοι να δώσουμε το κάτι τις παραπάνω. Για πολύ καλύτερο Κράτος, με πολύ μικρότερη δαπάνη. Και αυτό το δύσκολο είναι που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Και εάν το πετύχουμε, τότε είναι ανάγκη και πρέπει ένα μέρος του οικονομικού οφέλους, που θα πιστώνεται στην εντονότερη προσπάθεια όλων, να γυρίσει υπό τη μορφή μεγαλύτερων μισθών και συντάξεων στην κοινωνία. Και στους πολλούς σωστούς δημόσιους υπάλληλους που εργάσθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά.

Όλα τα άλλα είναι φούμαρα. Ακούγονται ωραία και ελκυστικά, όμως είναι για μια ακόμα φορά παραπλανητικά και κατάλοιπα του συνθήματος του λεφτά υπάρχουν που κυριάρχησε σε όλη τη Μεταπολιτευτική περίοδο (όχι μόνον το 2009). Τα κόμματα του νέου δικομματισμού μπορεί ακόμα να το λένε και να κοροϊδεύουν.

Εγώ σας καλώ να επιλέξετε τη Δημοκρατική Αριστερά που σας προτείνει το δύσκολο δρόμο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ
Υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας με τη Δημοκρατική Αριστερά
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ